Martin Sýkora Správy

Úspešný projekt belianskych lesníkov: Z fondov EÚ dostanú skoro 200 000 eur

Lesníci v podtatranskom meste sa tešia z úspešného projektu. Mestské lesy Spišskej Belej dostanú vyše 180 tisíc eur z programu rozvoja vidieka.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný projekt belianskych lesníkov: Z fondov EÚ dostanú skoro 200 000 eur
Zdroj: Dnes24.sk

Lesy Spišská Belá, s.r.o., sa ešte v máji 2015 zapojili do výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 – 2020 s projektom Lesnícko-environmentálne a klimatické služby a ochrana lesov. Projekt v ostatných dňoch schválili a Lesom Spišská Belá každoročne v období piatich rokov bude uhradených viac ako 37 366 eur na jeho realizáciu.

„Cieľom projektu je poskytnutie podpory obhospodarovateľom lesa za vykonávanie špeciálnych lesnícko-environmentálnych činností a plnenie klimatických záväzkov,“ vysvetlil František Pisarčík z Lesov Spišská Belá.

Vysoké kompenzačné platby

V rámci projektu sa rieši prevencia proti prírodným katastrofám v lesoch, posilnenie ich ochrannej funkcie, obnova po prírodných katastrofách a eliminácia dosahov a adaptácia lesa na zmeny klímy. „Ide o ročnú kompenzačnú platbu na hektár lesného pozemku pokrytého lesným porastom nachádzajúci sa v územiach európskeho významu s tretím alebo štvrtým stupňom ochrany prírody vo výške 39 eur za ha, teda spolu viac ako 31 927 eur. V chránenom vtáčom území ide o výšku 42,45 eur za ha, teda takmer 5439 eur,“ doplnil Pisarčík.

PREČÍTAJTE SI AJ: Les v TANAP-e zmenil svoju podobu takmer na nepoznanie!

Lesom Spišská Belá bude každoročne v období piatich rokov uhrádzaná suma viac ako 37 366 eur, čo predstavuje sumu viac ako 186 830 eur za päť rokov. Finančné prostriedky budú poskytnuté z fondov EÚ vo výške 75 % a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 25 % z uvedenej sumy. Lesy mesta využijú tieto finančné prostriedky na úhradu nákladov spojených s hospodárením v lesoch.

Environmentálne podmienky

Finančná podpora bude vyplácaná mestským lesom každoročne s tým, že mestské lesy budú musieť dodržiavať určité podmienky, a to hospodáriť na základe schváleného programu starostlivosti o les a vstúpiť do záväzku s minimálnou výmerou jeden ha lesného porastu v stanovenom území.

PREČÍTAJTE SI AJ: Spišská Belá buduje ďalšie kilometre cyklochodníkov

„Ďalej ponechať po obnovnej ťažbe minimálne päť kusov živých stojacich stromov na jednom ha okrem smreka, používať jemnejší spôsob hospodárenia, dosiahnuť prirodzenú obnovu drevín na minimálne 60 % obnovovanej plochy s výnimkou plôch vzniknutých po kalamite, ponechať 10 % pionierskych drevín, ide napríklad o jarabinu alebo brezu pri výchovných zásahoch,“ vymenoval Pisarčík.

Doplnil, že rovnako musia vylúčiť používanie prípravkov na ochranu rastlín, pri ťažbe používať biologicky odbúrateľný olej na mazanie a vo vtáčom území na hniezdnych lokalitách ohrozených druhov vtákov vylúčiť i lesohospodársku činnosť, najmä ťažbu a dopravu dreva a pohyb mechanizmov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM