Peter Handzuš Rôzne

V Belianskych Tatrách pribudla protipožiarna vodná nádrž

Novú protipožiarnu vodnú nádrž s kapacitou 20.000 metrov kubických odovzdali dnes do užívania pri obci Ždiar v Belianskych Tatrách. Nachádza sa v blízkosti lyžiarskeho strediska a slúžiť bude na zásobovanie vodou v prípade požiarov v nedostupnom hor

„Na severnej strane Belianskych Tatier máme takmer 9000 hektárov lesa a podstatná časť je v piatom stupni ochrany. Tam vzniká veľké nebezpečenstvo vzniku požiaru, hlavne zo suchých stromov, s ktorými sa nemôže manipulovať,“ zdôvodnil zástupca spoločenstva vlastníkov pozemkov Ždiar – Strednica Marián Bekeš. S výstavbou nádrže, ktorá je rozdelená do troch častí, sa začalo v júli minulého roku. Stavebné práce ukončili začiatkom septembra. Hĺbka vody je od troch do piatich metrov, najmenšia časť nádrže slúži na čistenie vody, ostatné dve sú určené na odčerpávanie vody.

Projekt je výsledkom spolupráce mesta Spišská Belá, ktoré má v tejto oblasti svoje lesy, Štátnych lesov Tatranského národného parku, pozemkových spoločenstiev v Ždiari i samotnej obce Ždiar, ktorá je ešte stále zväčša drevenou dedinou. „Po dohode s okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru sme prijali myšlienku, že by to bolo vhodné na hasenie požiarov vrtuľníkom,“ vysvetľuje Bekeš.

Na výstavbu nádrže sa podarilo získať finančné prostriedky z Európskej únie. „V auguste 2009 vyšla výzva v rámci podpory rozvoja vidieka a zistili sme, že spĺňame všetky podmienky, aby sme sa mohli uchádzať o grant. Vo februári 2010 sme dostali oznámenie, že náš projekt je úspešný. V júni následne bola podpísaná zmluva,“ priblížil proces schvaľovania Bekeš. Náklady na výstavbu sa vyšplhali na viac ako 600.000 eur.

Vodná nádrž by mala byť v lete využívaná aj ako rekreačné stredisko pre obyvateľov obce Ždiar, ale i pre turistov. Plánujú tu okrem iného vybudovať aj náučný chodník. „Do budúcna plánujeme tieto plochy využiť ako oddychovú zónu, mala by tu viesť aj cyklotrasa, v zime by sme chceli vytvoriť bežkárske trate,“ objasnil starosta Ždiaru Pavol Bekeš. Ten výstavbu nádrže privítal, pretože v minulosti boli problémy pri hasení požiarov v okolí obce. „Niekedy sa dalo do ždiarskeho potoka vojsť aj motorovým vozidlom, teraz, keď sme ten potok regulovali, už je ťažší prístup, takže táto nádrž bude slúžiť na načerpanie vody,“ vysvetľuje starosta. Obci by mala nádrž pomôcť aj v prípade povodní, pretože pri prívalových dažďoch je schopná zadržať až okolo 25.000 metrov kubických vody.

„Takáto nádrž nám určite v prípade požiaru vie pomôcť, je vhodná na naberanie vody pomocou vrtuľníka do ambivakov. Celé Tatry sú rizikovou oblasťou v tomto čase vzhľadom na veternú a lykožrútovú kalamitu,“ konštatoval veliteľ hasičskej stanice vo Vysokých Tatrách Ondrej Olešák. Ten si myslí, že nádrž im predovšetkým uľahčí prácu pri likvidácii požiarov v oblasti.

Text + Foto:TASR

zdiar_nadrz
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM