Peter Handzuš Rôzne

V deň sčítania turistov ich prišlo do Tatier menej ako vlani

V deň tohtoročného sčítania turistov, ktorým bol štvrtok 11. augusta, ich bolo v Tatranskom národnom parku o približne sto menej ako vlani. Pracovníci Štátnych lesov TANAPu v spolupráci so Správou TANAPu a pomocou dobrovoľníkov Horskej záchrannej sl

„Pravdepodobne premenlivé a chladné počasie je príčinou, že v deň spočítania sme v tomto roku napočítali menej turistov ako vlani,“ zdôvodnil námestník riaditeľa ŠL TANAPu Marián Šturcel. Sčítanie turistov však opätovne potvrdilo, že najnavštevovanejšou lokalitou TANAPu je Hrebienok, kde bolo viac ako 3100 turistov, nasleduje Skalnaté pleso s približne 2800 turistami a ústie Malej a Veľkej Studenej doliny, kde bolo v jeden deň spolu do 3000 turistov.

V porovnaní s minulým rokom bolo v deň sčítania viac turistov na Popradskom plese, Solisku, v Mlynickej a Mengusovskej doline, Sliezskom dome, na chate pri Zelenom plese a v Zadných Meďodoloch. V Roháčskej a Látanej doline bolo spolu viac ako 1600 turistov. Naopak, cestu do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom si našlo približne 70 turistov. Menej ich podľa Šturcela bolo i na vrchole Kriváňa. O viac ako 100 sa však zvýšil počet milovníkov vysokohorskej turistiky na vrchole Rysy, kde ich narátali takmer 1000.

„Tisícka sa približuje k počtu turistov, ktorí tento vrchol zdolali počas sčítavania začiatkom 80. rokov minulého storočia,“ uviedol Šturcel. Medzi oslovenými prevládali Slováci, Česi a Poliaci, nechýbali však ani Maďari, Nemci, Angličania, Rusi, Taliani, Francúzi či Izraelčania. Každoročným sčítaním turistov vo vysokohorskom prostredí TANAPu zisťujú ŠL TANAPu nielen zmeny v počtoch návštevnosti, ale aj zaťaženosť jednotlivých lokalít.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM