Rôzne

V kežmarskom zastupiteľstve to vrie, poslanci KRITIZOVALI primátora: Čo urobil?

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Kežmarku neschválili program a nerokovali. Poslanec Šimoňák tvrdí, že primátor na nich útočí.

Ilustračný obrázok k článku V kežmarskom zastupiteľstve to vrie, poslanci KRITIZOVALI primátora: Čo urobil?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Skupina desiatich z nich tvrdí, že im primátor Ján Ferenčák neumožnil diskutovať.

Ten ich vo videu na sociálnej sieti vyzval, aby v meste nerobili politiku a plnili si svoje povinnosti.

Zároveň tvrdí, že jeho vystúpenie a prezentácia prednostky v úvode zastupiteľstva neboli bodom programu rokovania, a preto k nim nebola otvorená rozprava.

Odišli z miestnosti

Na úvod prednostka Jela Bednárová poslancov informovala o rokovaniach s Prešovským samosprávnym krajom a tiež o zámenách a nájmoch budov.

Primátor následne prezentoval riešenia podnetov na okresnú a krajskú prokuratúru vo veci nezákonného tajného hlasovania v súvislosti s územným plánom.

Následne desiati poslanci odišli z miestnosti a po 30-minútovej prestávke dal Ferenčák hlasovať o programe.

Rokovanie však neumožnila väčšina poslancov, ktorá program neschválila. Pôvodne mali prerokovať 21 bodov, diskutovať o nich budú na ďalšom MsZ, termín jeho zvolania zatiaľ nie je známy.

„Potrebovali sme naozaj urgentne vyriešiť dôležité veci pre obyvateľov, športové kluby a iné dôležité otázky. Žiaľ, od otvorenia MsZ sme pol hodiny počúvali príhovor nášho primátora a ani jeden z nás sa nedostal k slovu aj napriek tomu, že sme sa hlásili,“ uviedla jedna z poslankýň Katarína Šišková a informácie uverejnené vo videu primátora považuje za neprípustné.

Útoky a osočovania

Primátor poslancov viackrát upozornil, že majú možnosť sa vyjadriť k akejkoľvek téme a diskutovať o nej v časti interpelácií.

„Pri prerokovaní konkrétneho bodu programu majú poslanci taktiež právo vystúpiť k téme daného bodu,“ reagoval Ferenčák a vyzval členov zastupiteľstva, aby si vyjasnili, ako chcú ďalej pokračovať.

Ďalší z poslancov Tomáš Šimoňák tvrdí, že primátor na nich útočí, aj napriek tomu je situácia podľa neho riešiteľná.

„Sme si vedomí, že potrebujeme odsúhlasiť dotácie pre športové kluby, kultúru a ďalšie veci. Nedá sa však pomaly dve hodiny sedieť na zastupiteľstve a nechať sa osočovať jednou osobou. Boli by sme najradšej, keby do týždňa – dvoch bolo zvolané ďalšie zastupiteľstvo, aby sme vedeli aspoň tie najpálčivejšie veci odsúhlasiť,“ doplnil Šimoňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM