Martin Sýkora Správy Správy

V lete ošetrili v nemocnici tisíce ľudí: Tentoraz bez kolobežkárov

Počas letných prázdnin sa v Nemocnici Poprad nezastavili najmä chirurgovia, traumatológovi, internisti a neurológovia. Tisícky pacientov prešlo aj centrálnym príjmom.

Ilustračný obrázok k článku V lete ošetrili v nemocnici tisíce ľudí: Tentoraz bez kolobežkárov
Zdroj: Dnes24.sk

Na oddelení centrálneho príjmu v popradskej nemocnici pribudlo počas letných prázdnin turistov z Vysokých Tatier a Slovenského raja. Rovnako stúpol počet ošetrených pacientov oproti letu 2015, ktorý sa skončil na čísle 5175.

Čísla stúpli, kvalita ostala

„V júli sme ošetrili 2564 pacientov v rámci chirurgicko-traumatologickej, internej a neurologickej ambulancie. V auguste počet ošetrených pacientov v ambulanciách oddelenia centrálneho príjmu ešte vzrástol na 2611. Počas oboch prázdninových mesiacov stúpol počet ošetrených oproti roku 2015, a to o takmer 200 v júli, a o zhruba 100 osôb v auguste,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda. Najviac ošetrených pacientov v chirurgicko-traumatologickej ambulancii zaznamenali v popradskej nemocnici počas posledných dvoch týždňov letných prázdnin, kedy počasie prialo najmä turistike. 10 % zo všetkých úrazov tvorili deti.

„Zo všetkých pacientov bolo zhruba 40 % žien a 60 % mužov,“ skonštatovala Galajda.

Spektrum pacientov a úrazov sa počas letných mesiacov nemenilo, v tomto roku však prišlo na oddelenie centrálneho príjmu viac ľudí z Vysokých Tatier a Slovenského raja. „Počas leta sme oproti predchádzajúcim rokom ošetrili viac turistov zo Slovenského raja, najmä z rokliny Suchá Belá. Samotní pacienti hovorili o situácii na tejto turistickej trase, že to bola hlava na hlave, doslova si skákali po chrbte na rebríkoch, žiadna ohľaduplnosť,“ povedal primár Oddelenia centrálneho príjmu Nemocnice Poprad Jozef Chlebec.

PREČÍTAJTE SI AJ: Pod Tatrami držia krok s dobou: Popradská nemocnica získala finančný dar

Bez kolobežkárov ale so zjazdármi

Záver leta je charakteristický tým, že personál po rokoch neošetroval úrazy kolobežkárov z lokality Hrebienok – Starý Smokovec. Stúpol však počet úrazov na bicykli, najmä z Bachledovej doliny, kde je zjazdová dráha. Zdravotnícky personál ošetril i množstvo prázdninujúcich detí so zlomeninami zápästí a lakťov. „Výnimočne sa objavil úraz paraglajdistu. Ďalšie ošetrenia si vyžiadalo niekoľko uštipnutí hadom a hmyzom, kolapsy, úpaly, cievne príhody, infarkty, či popáleniny,“ vymenovala Galajda.

Od začiatku školského roka sa situácia podľa hovorkyne nemocnice oproti letu výrazne zmenila, počet ošetrených pacientov klesol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM