Peter Handzuš Správy

V Lomnickom sedle sa zrazili lyžiari. Obidvoch mužov musel ratovať vrtuľník

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu bola dnes dopoludnia privolaná k dvom zraneným lyžiarom na Skalnatom plese.

Ilustračný obrázok k článku V Lomnickom sedle sa zrazili lyžiari. Obidvoch mužov musel ratovať vrtuľník
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na lyžiarskom svahu v Lomnickom sedle došlo pravdepodobne k vzájomnej zrážke dvoch lyžiarov. 53-ročný poľský lyžiar ostal po páde krátko v bezvedomí, utrpel poranenie hlavy a tváre a bol dezorientovaný. Druhým zraneným lyžiarom bol 60-ročný Slovák, ktorý tiež utrpel poranenie hlavy. Ani jeden z nich si na okolnosti pádu nepamätal.

Privolaný vrtuľník spustil lekárku leteckých záchranárov k zraneným pomocou palubného navijaka. V spolupráci s horskými záchranármi poskytla obom pacientom potrebné ošetrenie. „Zranený poľský lyžiar bol nabalený do vákuového saka a z terénu pomocou navijaka evakuovaný. Počas medzipristátia na Skalnatom plese bol preložený na palubu vrtuľníka a s poruchou vedomia prevezený do popradskej nemocnice,“ informovala hovorkya leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Následne sa leteckí záchranári vrátili pre druhého zraneného lyžiara, ktorého medzičasom horskí záchranári zviezli zo svahu na Skalnaté pleso. Posádka zraneného preložila na palubu a opäť smerovali do popradskej nemocnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM