Ľubomír Hudačko Správy

V Poprade sa vo veľkom zbiera lístie: Po svojej linke robia brigády aj ľudia z bytoviek

Zber lístia nie je jednorazová záležitosť, jeho odpad začína už v septembri a trvá až do novembra v priamej závislosti od počasia.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade sa vo veľkom zbiera lístie: Po svojej linke robia brigády aj ľudia z bytoviek
Zdroj: Mesto Nitra

V Poprade sa začalo s ručným hrabaním lístia začiatkom októbra, starajú sa o to zamestnanci na aktivačných prácach. Teraz už prebieha celoplošný strojový zber lístia, o čom mesto Poprad informuje na svojej webstránke.

Do zberu lístia boli nasadené kosačky, autá s vysávačmi na lístie a fúkače na lístie.

Do snehovej nádielky

So zberom sa začalo v centre mesta, postupne sa prejde na ostatné lokality, hlavne na plochy, kde je najväčší výskyt listnatých stromov, čiže na sídliskách Juh a Západ.

Ostatné lokality budú postupne ručne dohrabávané prostredníctvom malých obecných služieb.

Zber lístia nie je jednorazová záležitosť, jeho odpad začína už v septembri a trvá až do novembra v priamej závislosti od počasia a od druhov stromov.

Zber lístia a ručné dohrabávanie sa bude realizovať až do prvej snehovej nádielky. V tomto období si mnoho spoločenstiev bytových domov organizuje brigády na vyčistenie okolia bytových domov – vyhrabanie lístia a trávy.

Samospráva si túto aktivitu cení, keďže spravuje niekoľko tisíc metrov štvorcových zelene a v takom veľkom rozsahu nie je možné zabezpečiť okamžité vyčistenie a vyhrabanie plôch.

Možnosť nahlásiť

Pre spoločenstvá a bytové domy, ktoré si zorganizujú takéto brigády, vie mesto zabezpečiť odvoz tohto odpadu – vyhrabanej trávy a lístia.

Odpad je najlepšie uložiť do vriec a následne potom nahlásiť na Mestský úrad, odbor výstavby, oddelenie životného prostredia. Po nahlásení bude odpad odvezený bezplatne. Lístie sa po zbere odváža na skládku, kde sa kompostuje a potom sa z neho vyrobí kompostová zemina.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM