Marián Handzuš Rôzne

V Poprade tretia nabíjacia stanica na Slovensku

Po Košiciach a Bratislave uviedla Východoslovenská energetika do prevádzky svoju v poradí 3. verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Podtatranská lokalita je z pohľadu potenciálu využívania, strategickej polohy prepojenia nielen východu a západu

K úspešnému prevádzkovaniu prispela aj participácia Mestského úradu v Poprade pri výbere najvhodnejšej lokality a vyhradení pozemku s príslušným parkovacím miestom pre elektromobily, Nabíjacia stanica je umiestnená v priestoroch parkoviska na Mnoheľovej ulici oproti hlavnej pošte.

Do prevádzky uviedli stanicu generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE Norbert Schümann, spolu s Antonom Dankom, primátorom Popradu. „Rozsiahlejšie uplatnenie elektrostaníc je určite otázkou nasledujúcich rokov, na ktoré tak budeme dopredu pripravení. Samozrejme pri posudzovaní projektu sme zvážili aj priaznivé dopady využívania elektromobilov na životné prostredie, ktoré sú pre tatransk a podtatranský región významným argumentom,“ uviedol Anton Danko.

Nabíjaciu stanicu budú môcť zatiaľ občania Popradu využívať bezplatne. Elektrický pohon vozidiel prináša zníženie hlučnosti dopravy, nulové emisie CO2 a ekonomickejšiu prevádzku. „Elektromobilita nemá za cieľ nahradiť súčasný koncept mobility na Slovensku, no pre nízke prevádzkové náklady v porovnaní s tradičnými typmi pohonov je vhodnou alternatívou najmä pre využitie v meste,“ uviedol Norbert Schümann.

Kapacitou batérie obmedzený dojazd je do vzdialenosti približne 150km, pričom predpoklady vývoja rozširovania kapacity a znižovania jej veľkosti budú toto číslo určite zvyšovať. Nabíjať auto je možné dvoma spôsobmi, pričom ten kratší umožní vydať sa na cestu s plnou „nádržou“ za menej ako hodinu.

Možnosť testovacej jazdy využil aj primátor Anton Danko a mestský úrad bude mať k dispozícii na ďalšie testovacie jazdy vozidlo Peugeot. V Poprade tak bude jazdiť auto, ktoré je prístupné verejnosti, v našej krajine ich po cestách chodí 8.

V ďalšom programe bol verejnosti i médiám prezentovaný elektrobus, ktorý už má svoje odjazdené na tatranskej linke. Tento bol zakúpený Tatranským okrášľovacím spolkom a bola vyjadrená vysoká spokojnosť s jeho službami.

Viac vo videospráve.

V Poprade tretia nabíjacia stanica na Slovensku
1
Galéria
elektromobily
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM