Webnoviny - Rôzne

V Poprade urobia poriadok s cyklistami na pešej zóne

Mesto Poprad sa rozhodlo urobiť poriadok s cyklistami na centrálnej pešej zóne. Pracovníci špecializovanej firmy v týchto dňoch na Námestí sv. Egídia vyznačujú trasu pre cyklistov.

Foto: SITA/Rastislav OvšonkaPOPRAD 19. mája (WEBNOVINY) – „Vzhľadom na to, že aj pešiu zónu využívali cyklisti a dochádzalo tu ku kolíziám medzi cyklistami a chodcami, vedenie mesta sa rozhodlo vyčleniť priestor výlučne pre cyklistov aj na pešej zóne,“ uviedla pre SITA vedúca odboru výstavby Mestského úradu v Poprade Kristína Horáková.

Na námestí sa už nachádza základné zvislé i vodorovné značenie cyklotrasy. Dnes sa dokončí značenie križovania cyklochodníka s trasami pre peších. Cyklochodník začína pri Podtatranskom múzeu a končí sa pri parkovisku vo východnej časti námestia.

Mesto Poprad v najbližších troch rokoch plánuje prepojiť cyklotrasami všetky mestské časti. Vtedy by mohla byť na mestskú sieť cyklotrás napojená aj vyznačená komunikácia pre cyklistov na Námestí sv. Egídia. „Našim cieľom je napojiť sa na už vybudované a ďalšie plánované cyklotrasy mimo mesta,“ dodala Horáková. Cyklisti môžu v súčasnosti využívať cyklotrasy v extraviláne mesta, ktorá začína v mestskej časti Kvetnica a vedie až do Svitu. Jednou odbočkou sa cyklisti dostanú do širšieho centra mesta. V súčasnosti mesto pripravuje výstavbu cyklotrasy z Popradu cez Gerlachov do Starého Smokovca.

Vyznačením cyklotrasy na Námestí sv. Egídia cyklisti už nebudú môcť jazdiť po námestí bez obmedzení ako doteraz. Cyklisti budú musieť využívať vyznačenú cyklotrasu. „Cyklistovi hrozí pokuta v prípade, že sa bude pohybovať na bicykli inde, ako po vymedzenej trase a bude ohrozovať chodca,“ uviedol náčelník mestskej polície Jaroslav Marušin. Cyklista môže za takéto správanie dostať pokutu až do výšky 60 eur. Pozor si musia dávať aj chodci, aby sa nepohybovali po trase vyhradenej pre cyklistov. „Nemajú tam čo robiť. Samozrejme, budeme tam pôsobiť predovšetkým preventívne. Nie je dôvod, aby sme hneď udeľovali pokuty,“ dodal Marušin. Hliadky mestskej polície už dnes upozorňujú chodcov i cyklistov, aby rešpektovali nové dopravné značenie na Námestí sv. Egídia.

Súvisiaci článok: http://www.poprad24.sk/clanky?…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM