Peter Handzuš Rôzne

V Spšskej Belej dokončili rekonštrukciu námestia

V podtatranskom meste Spišská Belá ukončili v tomto mesiaci rekonštrukciu námestia. Ide o projekt, ktorý mesto realizovalo od júna minulého roku a získalo naň finančné prostriedky z Európskej únie.

„Približné náklady sú 1,4 milióna eur, 5 % z tejto sumy sme financovali my, zvyšok šlo zo štátneho rozpočtu a z EÚ v rámci fondu pre regionálny rozvoj,“ priblížil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. V rámci projektu sa zrekonštruovala tá časť historického centra, ktorá ešte nebola obnovená. „Niektoré konkrétne ulice dostali novú podobu, nové chodníky, novú zeleň, nové osvetlenie, ktoré bolo obnovené nielen v samotnom centre, ale aj v jeho okolí,“ doplnil Bieľak.

Okrem toho sa upravila plocha pri Mestskom úrade, kde sa zriadilo verejné WC a parkovacia plocha pre pracovníkov úradu. „Doladiť treba voľnú plochu, ktorú chceme využiť na spoločenské a kultúrne aktivity a treba tam doplniť prvky drobnej architektúry, ako sú lavičky, koše a zeleň,“ vysvetľuje Bieľak. Všetky prvky však budú mobilné, čiže počas kultúrnych akcií sa odstránia a po skončení opäť osadia.

„Historické centrum je možno na 95 % zrevitalizované, ešte nám tu ostala jedna parkovacia zóna v blízkosti úradu a evanjelického kostola,“ dodal primátor. Samospráva chce postupne obnoviť aj všetky ostatné chodníky v Spišskej Belej, momentálne sa pracuje na oprave komunikácií na začiatku mesta v smere od Kežmarku. Na túto revitalizáciu však zatiaľ čerpá prostriedky z vlastného rozpočtu.

Mesto vlastní na námestí niekoľko budov, ktoré by taktiež potrebovali obnovu. „Máme tu náš objekt mestskej knižnice a múzea, ktorý potrebuje kompletnú rekonštrukciu, je to národná kultúrna pamiatka, projekt máme, otázkou je, či sa nám podarí získať externé zdroje,“ zdôraznil primátor. Okrem toho je na námestí potrebné obnoviť kostol a zvonicu, historickú budovu fary a budovu na hlavnej križovatke.

Na námestí v Spišskej Belej sa nachádzajú budovy z polovice 18. storočia, kostol je z 13. storočia. „Typické meštianske domčeky sú z druhej polovice 19. storočia, mnohé boli rekonštruované, ich počiatky tu boli oveľa skôr,“ objasnil Bieľak. Za národnú kultúrnu pamiatku (NKP) je na námestí vyhlásených 30 budov, avšak väčšina z nich nie je v rukách mesta. NKP je Rímskokatolícky kostol sv. Antona, zvonica vedľa neho, evanjelický kostol, oba farské úrady i Múzeum Maximiliána Pecvala.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM