Peter Handzuš Krimi

Kto môže za spadnutú strechu? Mesto nechce prísť o preinvestované peniaze

Zatiaľ ešte stále nie je jasné, kto pochybil v prípade spadnutej strechy nedostavanej hokejovej haly v Starej Ľubovni. Prednosta ľubovianskeho Mestského úradu Rudolf Žiak potvrdil, že momentálne prebiehajú rokovania so zhotoviteľom stavby a projektantom.

Ilustračný obrázok k článku Kto môže za spadnutú strechu? Mesto nechce prísť o preinvestované peniaze
Zdroj: TASR

„Riešime vzniknutú situáciu, dali sme si vyhotoviť nezávislé statické posudky, výsledky ešte nemáme. Konáme v tejto veci, zatiaľ nie je jasné, kto v tejto záležitosti pochybil,“ objasnil Žiak.

Mesto zimný štadión ešte od zhotoviteľa neprevzalo a prednosta upozornil, že samospráva urobí všetko pre to, aby nedošlo k škode na majetku mesta. „Keby došlo, tak to budeme riešiť právne, všetko je však otázkou rokovania s dodávateľmi stavby,“ dodal Žiak.

Podľa neho v stredu 13. februára už budú múdrejší, keď pokročia v jednotlivých rokovaniach.

Podľa statika konštrukciu preťažil ťažký sneh

Spoločnosť Hupro, s.r.o, Žilina, ktorá konštrukciu zastrešenia dodávala, vyjadrila poľutovanie nad vzniknutou situáciou a škodami, ktoré boli spôsobené.

Vo vyjadrení spoločnosti sa uvádza, že „konštrukciu zastrešenia naša spoločnosť dodávala objednávateľovi pre stavbu – Dostavba zimného štadióna Stará Ľubovňa v roku 2010 podľa požiadaviek investora a v zmysle vypracovanej projektovej dokumentácie projektantom stavby. Samotnú konštrukciu haly naša spoločnosť odovzdala objednávateľovi bez chýb a nedorobkov.“

K situácii sa podľa Hupro vyjadril odborník v oblasti statiky, ktorý po vykonaní predbežných meraní na stavbe konštatoval, že poškodenie nosnej konštrukcie zapríčinilo preťaženie ťažkým, navlhnutým a namrznutým snehom. Podľa informácií, ktoré spoločnosť získala, stavba ako celok nebola ukončená a odovzdaná investorovi.

„Nevieme sa vyjadriť, kto mal na stavbe vykonávať údržbu. Sme pripravení aktívne sa podieľať na zistení príčin vzniknutej situácie,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

O vhodnosti konštrukcie strechy rozhodnú experti

Strecha nedostavaného zimného štadióna sa zrútila v sobotu ráno, keď konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor množstva napadaného snehu.

„Som rád, že sa to stalo teraz a nie o dva či tri roky, keď by sa zima podobná tej tohtoročnej mohla zopakovať. Desí ma, keď si predstavím, že sa tam mohlo korčuľovať niekoľko desiatok ľudí,“ konštatoval tesne po spadnutí strechy primátor Starej Ľubovne Michal Biganič.

Podľa neho budú musieť experti posúdiť, či išlo o vhodnú konštrukciu strechy a použité materiály, keďže z hľadiska klimatických podmienok tu takéto návaly snehu majú každú tretiu či štvrtú zimu.

„Preinvestovalo sa milión eur a namiesto ľadovej plochy máme jednu veľkú kopu šrotu,“ uzavrel v sobotu primátor.

Zo zimného štadióna v Starej Ľubovni je kopa šrotu. Strecha zrejme nevydržala ná
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM