Peter Handzuš Rôzne

V TANAPe pribudnú online kamery

Verejnosť bude môcť sledovať kamzíky, orly a svište online.

Orla skalného, kamzíky a svištiu kolóniu by mali pred pytliactvom a vyrušovaním chrániť ďalšie on-line kamery umiestnené v uplynulých dňoch vo Vysokých Tatrách odborníkmi Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Široká verejnosť má možnosť sledovať unikátne živočíchy prostredníctvom internetovej stránky Správy Tatranského národného parku (TANAP), ŠOP SR, ale aj titulnej stránky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR – www.enviro.gov.sk.

„Tento ojedinelý výchovno-vzdelávací projekt, ktorý realizuje Štátna ochrana prírody SR prostredníctvom Správy TANAPu, nadväzuje na už v minulosti úspešne realizované projekty, ktoré boli zamerané na sokola sťahovavého v Belianskych Tatrách a orla skalného v Západných Tatrách,“ informovala Beatrice Hudáková z odboru komunikácie MŽP SR s tým, že kamery sú napájané solárnou elektrickou energiou, pričom záznam bude ukladaný na pevný disk a prístupný na stránke Správy TANAPu.

Zároveň priblížila, že vysielanie priameho prenosu orla sa podľa intenzity svetla začína medzi 9.00 a 11.00 h a končí medzi 20.30 a 21.00 h. Odborníci upozornili, že mláďa orla skalného je tesne pred vyletením. Vo Vysokých Tatrách bude možné sledovať aj svištiu kolóniu, a to v nadmorskej výške 1900 metrov, do polovice októbra, keď sa svište začnú pripravovať na zimný spánok. Prevádzka on-line prenosu svišťov a kamzíkov spod Lomnického štítu závisí od intenzity svetla a tiež od počasia.

Návštevníci webovej stránky môžu sledovať materskú noru, ako aj druhou kamerou kompletný záber svištieho a kamzičieho biotopu z centrálnej časti Vysokých Tatier. Snímanie, respektíve prepínanie jednotlivých kamier bude realizované podľa aktuálnosti. Kamery sú umiestnené vo výške 1900 metrov nad morom v extrémnych klimatických podmienkach s častými letnými búrkami a silným vetrom a môžu spôsobiť komplikácie počas priameho prenosu.

Text a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM