Rôzne

V Tatrách našli vzácny druh rastliny: Endemit, aký v našich veľhorách nezaznamenali desiatky rokov!

Zaujímavá situácia na území Tatranského národného parku (TANAP). V Tatranskej Kotliine bol nájdený vzácny druh lyžičníka. Takéto čosi v našich veľhorách nezaznamenali celé desiatky rokov.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách našli vzácny druh rastliny: Endemit, aký v našich veľhorách nezaznamenali desiatky rokov!
Zdroj: TASR

Vzhľadom na nízky stav snehu bol na území Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Kotline nájdený vzácny druh lyžičníka. Podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka bol tento druh endemitu poslednýkrát na území národného parku zaznamenaný v roku 1973.

„Lyžičník rastie na studených prameniskách s vápnitým substrátom a na Slovensku je jeho výskyt zaznamenaný len v Národnom parku Veľká Fatra,“ uviedol Majko. Doplnil, že v roku 1973 zanikla lokalita, kde tento endemit v minulosti v Tatrách rástol. Bolo to dôsledkom vysokého a prudkého toku rieky.

„Pravdepodobne ide o lyžičník pyrenejský. Ale až vo vegetačnom období bude možné určiť druh podľa morfologických odlišností,“ dodal Majko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM