Peter Handzuš Rôzne

V zasneženom lese sa už objavujú vretenice. Vylákalo ich prvé slnko

Hoci Vysoké Tatry a podhorie ešte stále pokrýva vrstva snehu, v lese už je možné objaviť vretenicu. Podarilo sa to aj Oliverovi Ondrášovi z Popradu, ktorý tohto jedovatého hada stretol v lese nad obcou Stráne pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku V zasneženom lese sa už objavujú vretenice. Vylákalo ich prvé slnko
Zdroj: TASR

„Takmer som ju pristúpil, najprv som si myslel, že je mŕtva, ale keď sme do nej štuchli, tak sa pohla,“ priblížil svoj zážitok Ondráš. Stalo sa to v utorok v doobedňajších hodinách, keď pod Tatrami dokonca padal sneh. Podľa ochranára Juraja Ksiažeka zo Správy Tatranského národného parku to však nie je nič neobvyklé.

„Už je apríl, takže pri prvom slniečku už hady vyliezajú von, je to úplne samozrejmé, veľakrát sa stane, že je naokolo sneh. Rovno na snehu je to neobvyklé, ale na vytopených miestach, pomedzi sneh to je úplne normálne,“ uviedol Ksiažek. Hada podľa neho pravdepodobne prilákalo jarné slnko, ktoré zavítalo pod Tatry v pondelok.

So slnkom prichádza aj chuť na sex

Vretenice teda vyláka von už prvé jarné slnko a pri menšom oteplení sa už začína aj párenie.

„Na jeseň ich potom prvé mrazy donútia zaliezť. Zvyknú mať také zimovištia, kde ich zimuje viac pokope, môžu to byť nejaké kopy skál, prípadne raždia, pod úrovňou zeme, ak nájdu nejaké dutiny,“ vysvetľuje Ksiažek.

Podľa neho je dosť zriedkavé stretnúť hadov na chodníku, keďže ľuďom sa skôr vyhýbajú. Ochranári však poznajú také miesta, kamene, pne a pod., kde sa zvyknú objaviť.

V Tatrách žijú dva druhy hadov

„Vretenica severná, ktorá je v Tatrách, patrí medzi chladnomilnejšie druhy, tu u nás je možno také zvláštne to, že sa v malom množstve vyskytuje aj v nadmorskej výške okolo 2000 metrov,“ doplnil Ksiažek.

V Tatrách sa podľa neho vyskytuje ešte jeden druh hada, avšak v menšom množstve, a to užovka obojková. Tá je skôr teplomilnejšia, nie je jedovatá na rozdiel od vretenice a má rada blízkosť pomaly tečúcej a stojacej vody.

Dospelí a zdraví sa jedu báť nemusia

„Vretenica síce je jedovatá, ale vo všeobecnosti život neohrozuje. Dospelý človek by mal také uštipnutie zvládnuť bez väčších problémov, horšie to môže byť napr. u alergikov,“ uzavrel Ksiažek, ktorý je strážcom v doline Zeleného plesa a v Belianskych Tatrách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM