Marián Handzuš Rôzne

Vatra zvrchovanosti? Fujara aj kolektívny spev ľudoviek

20. výročie vyhlásenia Deklarácie zvrchovanosti Slovenska oslávila podtatranská obec Štrba 20. júla 2012 Vatrou zvrchovanosti v priestore „Na streľnici“. V tomto rázovitom podtatranskom kraji usporiadal Vatru zvrchovanosti miestny odbor Matice slo

Zaspievaním slovenskej štátnej hymny a básňou Martina Rázusa „Prísaha“ v prednese Jána Jančíka, si Štrbania pripomenuli dôležitý historicý akt, ktorý sa odvíjal pred 20 rokmi priamo pred naším zrakom – vyhláseniu zvrchovanosti 17. júla 1992 zo Župného domu v Bratislave.

Na pamätnej tabuli je dodnes zvečnený text: „Pre nás je právo nad všetkými právami, to je naša zvrchovanosť! Pre nás je ústava nad všetky ústavy, to je Ústava slobodnej Slovenskej republiky. Amen!“

Pre slovenských vlastencov to bola a ostane navždy hviezdna chvíľa Slovenska. Ako to vyzdvihol vo svojom príhovore Michal Pavela, predseda matičného odboru v Štrbe, starosta obce Michal Sýkora a Ľudmila Hrehorčáková, ktorá odovzdala pozdrav predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča a zároveň najvyššie vyznamenanie – zlatý odznak MS Anne Švorcovej, vďaka ktorej ožila v Štrbe Matica.

V oficiálnej časti sa striedalo básnické slovo Slovensku s hymnickými piesňami v podaní ženskej speváckej skupiny, ktorú vedie Anna Švorcová.

Pri vatre zázračne znelo fujarové sólo Petra Marca, ktorý spolu s mladším bratom Jurajom podnietili zhromaždených k spevu slovenských ľudových piesní. Keď starosta za asistencie bývalých urbarníkov zapálil vatru, pripomenuli sme si dôležité udalosti našej histórie: vatry sa rozhoreli aj vtedy počas augustových matičných slávností v roku 1863, keď národ vyjadril zjavne svoje oprávnené požiadavky na svojbytnosť a zvrchované právo na existenciu.

Vďaka za výročnú vatru zvrchovanosti patrí Michalovi Pavelovi a jeho pomocníkom – štrbskému urbáru za poskytnutie dreva na vatru, štrbským hasičom, poľnohospodárskemu družstvu v Štrbe za úpravu terénu, Obecnému úradu za technickú spoluprácu, folklóristom v mladom aj zrelom veku a všetkým, ktorí si prišli do Štrby uctiť dejinnú udalosť – 20. výročie vyhlásenia zvrchovanosti SR.

Poprad24/ Ľudmila Hrehorčáková Foto: Ľudmila Hrehorčáková

vatra
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM