Peter Handzuš Rôzne

Verejné zhromaždenia pokračujú: Organizátori chcú výmenu policajného šéfa

Po veľkonočnej pauze vyšli ľudia do slovenských ulíc opäť. V centre Popradu sa ich stretlo niekoľko stoviek.

Ilustračný obrázok k článku Verejné zhromaždenia pokračujú: Organizátori chcú výmenu policajného šéfa
91
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Organizátori stretnutí na popradskom Námestí sv. Egídia sa aj tentoraz pridali k zhromaždeniam Za slušné Slovensko, ktoré sú organizované v mnohých slovenských aj európskych mestách. Po veľkonočnej pauze na námestie prišlo zase o čosi menej ľudí. Organizátori stretnutí sa ale nevzdávajú. “Cez Veľkú noc sme si oddýchli a pokračujeme ďalej,” skonštatovala jedna z organizátorov Štefánia Vargová.

Témy stretnutí na námestiach, ktoré prebiehajú v týchto dňoch, objasnil ďalší z organizátorov Tomáš Macko: “Aj dnes požadujeme, aby sa vyriešetrili dve vraždy. Vymenili sa niektorí politici, ale policajný šéf ostal. Požadujeme odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara.”

Na zhromaždení v Poprade sa k prítomným prihovoril aj starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. “Teraz je politická kríza, pred tým bola ekonomická kríza. Myslím ale, že dlhé roky tu je kríza hodnôt. Riešime veci, ktoré vyplávali na povrch, ale hodnotovo sa veci neriešia. Aby sa to zmenilo, je dôležité, aby sme chodili na tieto stretnutia. Sami ste sa presvedčili, že to, čo pred mesiacom alebo dvoma nebolo možné, takéto zhromaždenia na námestiach to dokázali pretlačiť,” uviedol počas vystúpenia Vladimír Ledecký.

Študenti vysokých škôl zorganizovali pred doma týždňami pochod v Bratislave a založili inciatívu Nie je nám to jedno. “Okrem toho, že chceme aktívne prispievať k týmto zhromaždeniam spoločným príchodom, tak chceme podnietiť aj spoločenskú diskusiu. Prvá takáto diskusia bude v Btratislave v priestoroch Filozofickej fakulty v pondelok 9.4.2018 o 18:30, druhá bude v Košiciach v Kine Úsmev vo štvrtok 12.4.2018 a postupne budú pribúdať ďalšie mestá,” povedal študentský aktivista Martin Mlynár.

Medzi rečníkmi na popradskom pódiu sa objavila aj novinárka Petra Vargová. Podľa nej je dôležité, aby sme bolí nároční. Občania majú byť nároční k práci novinárov, k informáciam, ktoré sa k nim dostávajú. Novinári musia byť takisto nároční a musia si preverovať zdroje, aby sa k ľuďom dostávali skutočne preverené informácie. Petru Vargovú veľmi teší, že na námestí počas týchto zhromaždení stretáva známych ľudí. “Vidím tu zmrzlinára, vidím tu kamaráta – otca rodiny, vidím tu váženého pána inžiniera, ktorý tu visí z lampy a má v ruke revolučný transparent. Jednoducho nás to všetkých spojilo,” dodala Petra Vargová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM