Marián Handzuš Rôzne

Vietor na horách dosahoval v nárazoch až silu víchrice

Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva od nadmorskej výšky 1700 m mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň, v ostatných pohoriach iba malé, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službuko

Výnimkou vo všeobecne dobre spevnenej pokrývke sú naďalej iba mierne spevnené ojedinelé strmé svahy, žľaby a terénne nerovnosti s väčším množstvom naviateho snehu. Pri dodatočnom zaťažení hrozí možnosť uvoľnenia najmä doskových lavín, pri oteplení v priebehu dňa aj menších samovoľných lavín a snehových úplazov.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od –7 do +1 stupňa Celzia. Fúkal čerstvý až silný vietor západných smerov s rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch dosahoval až silu víchrice s rýchlosťou do 85 km/h.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo od poprašku do niekoľkých cm snehu. Väčšinu snehovej pokrývky tvorí zmrznutý firn, vo vysokých polohách s vrchnou do 30 cm hrubou vrstvou nového a nafúkaného snehu. Na severných svahoch sa nachádzajú nebezpečné málo stabilné vnútorné vrstvy hranato zrnného snehu a dutinovej inovati.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM