Peter Handzuš Rôzne

Vikartovčania sa stretli pri prameni. Odomykali Hornád

Vikartovčania uporiadali cez víkend malú slávnosť. Otvárali prameň Hornádu neďaleko obce. Stretli sa tam starostovia okolitých dedín, miestni obyvatelia aj vikartovský farár. Kulisu na otvorení prameňa Hornádu dotváral folklórny súbor Vikartovčan.

Obec už v minulom roku spolu s Urbárskym pozemkovým spoločenstvom Vikartovce začali skrášľovať priestor a neskôr ho urobili atraktívnym pre turistov ako odpočinkové miesto.

Po hymnických piesňach, ktoré zaspievala Folklórna skupina Vikartovčan predniesol starosta obce Vikartovce Vladimír Šavel príhovor, v ktorom vyzdvihol myšlienku zviditeľniť prameň Hornádu, ku ktorému Vikartovčanov viažu mnohé historické udalosti.

[blockquote]Hornád je piatou najdlhšou riekou Slovenska. Jej celková dĺžka až po vyústenie do rieky Slaná pri maďarskej obci Óndo je 286 km, na území Slovenska je jej dĺžka 193 km. Z celkovej dĺžky je 145 km splavných. Najvýznamnejšie miesta, ktorými Hornád preteká sú Spišská Nová Ves, Košice a maďarský Miškolc. Najvýznamnejšie prítoky sú Torysa, Hnilec a Levočský potok. [/blockquote]

Starosta ďalej ocenil prácu najmä Milana Glejduru, rodáka z neďalekej Liptovskej Tepličky, ktorý už 46 rokov býva vo Vikartovciach a prameň Hornádu je jeho srdcovou záležitosťou.

V závere vyjadril starosta obce presvedčenie, že tento pekný odpočinkový priestor bude slúžiť turistom, ale aj všetkým návštevníkom na chvíle pohody v krásnom prostredí vikartovských lesov a lúk. Folklórna skupina Vikartovčan urobila krásny záver svojimi pesničkami.

Poprad24 Foto: Milan Šebest

hornad_odomykanie
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM