Martin Sýkora Správy

Vizuálny smog: V Sp. Starej Vsi správa národného parku kritizuje bilbordy

Okolie podtatranských ciest je v tomto období posiate usmiatymi tvárami s pútavými sloganmi. Tzv. vizuálny smog sa dostal aj tam, kde tomuto trendu dlhodobo odolávali.

Ilustračný obrázok k článku Vizuálny smog: V Sp. Starej Vsi správa národného parku kritizuje bilbordy
Zdroj: TASR

Zarážajúce zistenia

Správa Pieninského národného parku (PIENAP) kritizuje bilbordy pred mestom Spišská Stará Ves. „Zamagurie doteraz odolávalo výstavbe veľkoplošných pútačov, reklám, bilbordov, alebo akokoľvek to už nazveme. Takéto zariadenia opticky znečisťujú životné prostredie, znehodnocujú krajinný ráz, čo si v mnohých vyspelých európskych krajinách obyvatelia, miestna samospráva aj štátna správa plne uvedomujú a takúto reklamu nepodporujú,“ konštatoval riaditeľ Správy PIENAP Vladimír Kĺč. Je podľa neho zarážajúce, že v súčasnosti si niekto len tak niečo postaví, bez povolení a súhlasov príslušných úradov. Odhaduje, že podľa doterajšej praxe neskôr staviteľ, príp. vlastník zariadenia začne vyvíjať na rôznych miestach tlak na zlegalizovanie takejto stavby.

„Požiadali sme Mestský úrad (MsÚ) v Spišskej Starej Vsi, aby zastavil rozvíjanie takejto formy reklamy vo svojom katastrálnom území,“ zdôraznil Kĺč.

Zamagurie a Pieniny podľa neho právom patria medzi významné turistické lokality a ako jedno z mála území na Slovensku nie je znečistené tzv. vizuálnym smogom. „Každá takáto prípadne podobná aktivita poškodzuje krajinu a v konečnom dôsledku narúša pohodu normálnym obyvateľom a návštevníkom územia,“ konštatoval riaditeľ Správy PIENAP. Na bilbordoch, ktoré vyrástli pred vstupom do mesta len nedávno, zatiaľ nie je žiadna reklama, len telefónne číslo. Kĺč však kritizuje aj smerovú tabuľu umiestnenú na poli, ktorá je dosť veľká a aj ďalší pútač v intraviláne.

Zdroj: Mesto Žilina

Bilboardy „na čierno“

Prednosta MsÚ v Spišskej Starej Vsi Ján Kurňava potvrdil, že mesto nevydalo žiadne povolenie na výstavbu, resp. osadenie nových reklamných pútačov.

„Sú teda vybudované načierno. Momentálne hľadáme ich majiteľa,“ dodal.

Telefónne číslo na bilbordoch však patrí starostovi obce Havka Pavlovi Jabrockému. Ten tvrdí, že ich má prenajaté a nie sú postavené na pevnom základe, takže na ich umiestnenie nepotreboval stavebné povolenie. „Sú na mojom pozemku a sú tam len dočasne. Uvidím, či bude o ich využitie záujem, ak áno, následne budem vybavovať príslušné povolenia,“ uviedol.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM