Samospráva

Vo Svite sa začne so stavbou chodníka pre chodcov a cyklistov: Súčasťou budú aj stojany na bicykle a osvetlenie

Primátorka Svitu Dáša Vojsovičová podpísala zmluvu, na základe ktorej sa môže začať rekonštrukcia a stavba spoločného chodníka pre cyklistov a chodcov pozdĺž cesty I/18. S výstavbou sa začne už na jeseň.

Ilustračný obrázok k článku Vo Svite sa začne so stavbou chodníka pre chodcov a cyklistov: Súčasťou budú aj stojany na bicykle a osvetlenie
Zdroj: TASR

Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Cestné stavby Liptovský Mikuláš a práce sa začnú už v septembri tohto roka. Projekt je rozdelený do troch úsekov v dĺžke 79, 65 a 1722 metrov, pričom prvý bude vybudovaný v trase jestvujúceho chodníka, medzi vyústením Hviezdoslavovej a Sládkovičovej ulice na cestu I/18. Druhý, v dĺžke 65 metrov, sa nachádza tiež v trase jestvujúceho chodníka, medzi vyústením Sládkovičovej a ulice SNP na cestu I/18. A tretí, najdlhší úsek, je situovaný medzi vyústením ulice SNP na cestu I/18 a odbočkou ústiacou do miestnej komunikácie smerujúcej do Lopušnej doliny. Informovala o tom Daniela Virostko z Mestského úradu vo Svite.

Ako ďalej dodala, po dobudovaní bude tento chodník súčasťou siete cyklistickej infraštruktúry mesta Svit. Pri plánovaní sa vychádzalo z predpokladu, že bude využívaný cyklistami aj chodcami súčasne.

„Rekonštrukcia rieši vybudovanie obojsmerného chodníka v šírke 3 metre medzi cestou I/18 (v jej prieťahu mestom) a oplotením priemyselných areálov Chemosvit, Tatrapeko a Nord. Prioritou je, v rámci možností, oddelenie cyklistickej dopravy a chodcov od motoristickej dopravy. Avšak, vzhľadom na priestorové možnosti, nie je možné v tomto úseku aj fyzicky oddeliť koridor pre chodcov a cyklistov samostatne. Preto je v celom úseku chodník navrhnutý ako spoločný,“ uviedla Virostko s tým, že nebude zasahovať priamo do cesty a na dvoch miestach bude križovať vjazdy do priemyselných areálov Chemosvit a Tatrapeko.

Súčasťou prác bude dopravné značenie, vyznačenie priechodov pre cyklistov a chodcov v miestach vstupu do priemyselných areálov. Pribudnú stojany na bicykle a nové osvetlenie.

„Po realizácii tejto rekonštrukcie a po úprave cesty I/18 v rámci stavby „Modernizácia železničnej trate – časť podjazd Svit“ sa vytvorí ucelený úsek spoločného chodníka pre cyklistov a peších v celkovej dĺžke približne 1920 metrov,“ ozrejmila Virostko.

Podľa jej slov, sa celková výška investície vyšplhá na 290 103 eur vrátane mobiliára a osvetlenie bude stáť 165 321 eur. „Vzhľadom na blížiace sa jesenné a zimné obdobie a v záujme priechodnosti chodníka, ak by práce nemohli pokračovať pre nepriazeň počasia, bude rozdelená rekonštrukcia realizovaná po častiach,“ dodala Virostko s prosbou na občanov a užívateľov chodníka o pochopenie, trpezlivosť a ústretovosť v súvislosti s dopravnými obmedzeniami v jednotlivých úsekoch a časoch.

foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Svit
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM