Martin Sýkora Správy

Vonku sa oteplilo: Zatiaľ zubaté podtatranské slnko láka ľudí na terasy

S príchodom mája vyrazili na popradskom námestí terasy ako huby po daždi: Počasie vie pomôcť aj ublížiť

Ilustračný obrázok k článku Vonku sa oteplilo: Zatiaľ zubaté podtatranské slnko láka ľudí na terasy
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Majitelia prevádzok a najmä terás majú s počasím svoje skúsenosti. Vie im zaplniť terasy, ale aj vyhnať ľudí pod strechy. Pravidlá prevádzky terás sa v Poprade naposledy upravovali minulý rok Všeobecne záväzným nariadením (VZN), na ktoré nás odkázal aj hovorca mesta Marián Galajda. V bode Kritéria pri užívaní verejného priestranstva – umiestnenie Ietnej terasy sa okrem iného hovorí o dodržiavaní náležitostí ako „…zariadenie terasy: stoly – ratan, petanový výplet, drevo, sklo, stoličky – ratan, petanový výplet, textil.“

V Poprade je možné umiestniť letnú terasu od prvého apríla do posledného októbra. Miestni však vedia, že skôr ako v máji sa im to neoplatí. „Každý z nás si želá, aby nám počasie prialo. Daždivé dni sa pre nás rovnajú nule,“ povedal jeden z majiteľov kaviarne v Poprade.

Prevádzkovatelia terás VZN dodržiavajú a na letnú sezónu sa tešia, aj keď priznávajú, že od ideálu je to pod Tatrami ďaleko. Mnohé odseky a nariadenia pokladajú za netrendové. „Poplatky za umiestnenie letnej terasy pokladám za neúmerne vysoké vo vzťahu k návštevnosti a nevyspytateľnosti podtatranského počasia,“ hovorí Róbert Martinko, jeden z majiteľov prevádzok.

Vo VZN je pevne stanovená cena za umiestnenie letnej terasy 0,35 € za m² na deň. Viacerí prevádzkovatelia navrhujú koncepčné riešenie pešej zóny. Radnica by mala podľa nich námestie zatraktívniť tak, aby konečnou stanicou nebolo novovybudované obchodné centrum, ale námestie ako celok. „Mesto má ťahať ľudí na námestie,“ dodal Róbert Martinko.

Kľúče od dverí k úspechu i neúspechu má pevne v rukách počasie. Aké bude tohtoročné podtatranské leto nikto netuší, ale každý verí, že slnečných a teplých dní bude čo najviac.

terasy
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM