Peter Handzuš Rôzne

Z Vysokých Tatier odstránili 50 nebezpečných boľševníkov obrovských

Ochranári odstránili v blízkosti Starého Smokovca vo Vysokých Tatrách 50 boľševníkov obrovských. V prípade priameho kontaktu s pokožkou spôsobuje táto nebezpečná invázna rastlina zdravotné problémy. Jej šťava vďaka účinkom slnečného svetla vytvára ťa

„Tento invázny druh rastliny ohrozuje pôvodné druhy rastlín na Slovensku a ich spoločenstvá, pretože ich vytláča zo svojich stanovíšť. Postupným rýchlym rozširovaním a osídľovaním stále väčších plôch zapríčiňuje rozsiahle zmeny v druhovom zložení celých ekosystémov a znižuje ich rozmanitosť,“ vysvetlil hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Boľševník sa rozširuje prostredníctvom vodných tokov a vďaka ľudom, ktorí ho odstraňujú zo svojich záhrad na iné pozemky. Ide o dvojročnú až trvácu, jeden až päť metrov vysokú rastlinu s nápadnými, viac ako 50 centimetrov veľkými bielymi kvetmi. Vytvára veľký počet semien s tým, že zelené nezrelé plody sú schopné dozrieť aj po oddelení mimo rastliny a za vhodných podmienok môžu vyklíčiť aj po piatich rokoch.

Najstarší údaj o výskyte tejto ázijskej rastliny na Slovensku je podľa Stana z roku 1963, avšak predpokladá sa aj jeho skorší výskyt. Tento druh sa v minulosti z okrasných dôvodov bežne pestoval v parkoch a záhradách.

Poprad24/tasr Foto: wikipedia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM