Martin Sýkora Správy

Za necelý rok prišlo do kina 21 tisíc ľudí: Priemer 51 divákov na predstavenie

Popradské Kino Tatran začalo premietať koncom januára 2016 po tom, čo ho v júni 2011 zatvorili. Dôvodom bola klesajúca návštevnosť a finančná strata pri jeho prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Za necelý rok prišlo do kina 21 tisíc ľudí: Priemer 51 divákov na predstavenie
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Od jeho oficiálneho spustenia, teda od 28. januára do 31. decembra 2016, kino navštívilo vyše 21 000 divákov. Za takmer rok prevádzky sa odohralo 401 premietaní, pričom priemerne prišlo na jedno predstavenie 51 divákov.

Nielen komercia a filmy

„Ľudia majú záujem o filmové snímky. Kapacita kinosály je v porovnaní s ostatnými mestskými kinami, ale aj s multiplexami omnoho vyššia. K dispozícii máme 359 miest, čo je vhodné najmä pri školských predstaveniach,“ uviedla manažérka kina Ľubomíra Olejárová. Zároveň však dodala, že pri bežnom filme môže kinosála na návštevníkov pôsobiť opticky prázdne.

„Priemerná návštevnosť na jedno premietanie je však oproti slovenskému priemeru veľmi dobrá,“ uviedla.

Medzi najobľúbenejšie programy patrili v minulom roku predovšetkým slovenské a české snímky, dokumenty o Slovensku a o Vysokých Tatrách, ale aj akcie spojené so sprievodnými podujatiami, ako napríklad prítomnosť protagonistov filmu, rôzne besedy a prednášky.

Foto: Peter Handzuš

Do roku 2017 s novinkami

Rok 2017 prinesie do popradského kina sídliaceho na Námestí sv. Egídia viacero noviniek. „Každý mesiac bude prvá streda v mesiaci patriť alternatívnym audiovizuálnym obsahom, pôjde napríklad o rôzne balety, koncerty a divadlá na plátne. Posledný pondelok v mesiaci bude zas venovaný pre seniorov,“ priblížila Olejárová. Vedenie kina pripravuje aj súťaž o najlepší filmový plagát. Ako uviedla manažérka kina, súťažiaci budú musieť fotky Popradu a okolia zakomponovať do filmového plagátu so všetkým, čo k tomu patrí. Nesmie chýbať fiktívny názov filmu, zoznam hercov či štábu.

Prvé narodeniny od znovuspustenia oslávi kino 28. januára. V tom čase je však v jeho priestoroch naplánovaná prehliadka škandinávskeho filmu Scandi, preto sa oslava presunie na prvý februárový týždeň. „Ten odštartuje štvrtok 2. februára premietaním tatranského dokumentu s účasťou tvorcov a bude pokračovať do soboty 4. februára,“ uzavrela Olejárová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM