Peter Handzuš Rôzne

Zabavte cez víkend deti: Postavte im iglu

Snehu je dosť, deti môžete zabaviť aj stavbou iglu. Tak ako to vyskúšal Dano Ivan z Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Zabavte cez víkend deti: Postavte im iglu
11
Galéria
Foto: Peter Handzuš

V jednom z dvorov v podtatranskej dedinke Štôla vyrástlo popri klasických snehových bunkroch aj snehové iglu. Postavil ho s pomocníkmi Popradčan Dano, ktorý prišiel na víkend za rodinou.

Všetok čas, ktorý strávia deti vonku a nie pred displejom počítača alebo mobilu sa ráta. Ak sa pri tom zabavia aj rodičia, je potom na čo spomínať. Danove dcéry Alžbetka a Tamarka nezabudnú na to, ako pomáhali tatkovi postaviť eskimácke iglu. „Bunker je taká obyčajná stavba, je to v podstate záhrab, lebo dáš sneh na kopu a urobíš doň dieru. Ale iglu je majstrovstvo, je to taký malý dom. Stavebný materiál je dobre premrznutý sneh, čo znamená, že nie vždy sa iglu dá postaviť. Teraz sú dobré podmienky, tak som si trúfol a myslím, že sa celkom podarilo," prezradil Dano, prečo sa pustil práve do stavby iglu.

Návod odpozeral na internete

Dano Ivan sa skúšal stavbou iglu zabaviť už viackrát. „Je to už moje tretie iglu, ktoré som postavil. Dva som postavil vo Važci, ale to som ešte presne nevedel, ako sa to robí, tak som si to odpozeral na internete, ako to robia eskimáci. Ale neviem si predstaviť, že oni sú schopní ho postaviť za pár hodín,“ povedal Dano, ktorý svoje prvé iglu staval dvanásť hodín. To druhé, keď sa už poučil na internete zvládol za osem hodín a to posledné za sedem. Ale pri stavbe iglú v našich podmienkach už človek potrebuje pomoc. „Vrch sa stavia ťažko, lebo to už aj celkom padá,“ dodal Dano.

Foto: Peter Handzuš

Deti z toho majú radosť

Iglu nerobí radosť len Danovi a jeho pomocníkom Adamovi a Matejovi, ale aj jeho dcéram, ktoré sa pri stavbe takisto poriadne nadreli. „Deti sú z toho vytešené, nechcú z iglu ani ísť von,“ povedal spokojný otec. Rodičom bola odmenou poriadne zjedená večera a deti, ktoré išli v ten večer spať unavené o niečo skôr, ako obyčajne.

Stavby zo snehu a ľadu sú pominuteľné. Presviedčame sa o tom každoročne aj na Hrebienku, kde môžeme sledovať, ako pomaly miznú pred očami ľadové sochy. Ani iglu tu nebude dlho, no mohlo by vydržať viac ako obyčajný sneh vo dvoroch. „Nemám odpozerané, koľko také iglu vydrží, ale myslím si, že vydrží dosť. Nie je to čistý sneh, ale premrznutý, zľadovatelý sneh. A ten vydrží viac, aj keď sa doň oprie slnko,“ odhaduje „staviteľ“ Dano.

Ak si chcete postaviť svoje iglu aj vy, vo videách nájdete návod, ako postupovať. Veľa šťastia pri stavbe!

Zdroj: YouTube.com

A tu sa pozrite, ako to robia „profesionáli“.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM