Pavol Krupka Kultúra

Začala sa Medzinárodná akordeónová súťaž. Vystúpil orchester mladých hudobníkov z Bojníc

V Poprade sa začal ôsmy ročník Medzinárodnej akordeónovej súťaže. Predstavujú sa na ňom talentovaní mladí hráči z niekoľkých európskych krajín. Úvodný večer patril koncertu popredného mládežníckeho orchestra Akordeonika z Bojníc.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa Medzinárodná akordeónová súťaž. Vystúpil orchester mladých hudobníkov z Bojníc
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodná akordeónová súťaž (MAS) je určená pre mladých akordeonistov – sólistov i komorných hráčov, ktorí si svoje sily merajú v ôsmich kategóriách. Je pôdou pre medzinárodné porovnanie hudobníkov, pedagogických prístupov a na odborné i priateľské stretnutia. Projekt vznikol v roku 1999 a realizuje sa každé dva roky. Ôsmy ročník podujatia prebieha v termíne od 29. do 31. októbra 2014. Vyhlaso­vateľom súťaže je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, organizátorom je Základná umelecká škola v Poprade a partnerom Mesto Poprad.

Počas svojej existencie si súťaž získala dobré meno svojou umeleckou úrovňou, atmosférou a organizáciou, a zaradila sa tak k významnej súčasti európskych hudobných súťaží. Od roku 2010 je umeleckým garantom súťaže Boris Lenko, pedagóg z bratislavskej VŠMU. Okrem súťažných vystúpení sú súčasťou MAS aj koncertné vystúpenia, diskusie, odborné prednášky a workshopy, prezentácia hudobných nástrojov a akordeónovej literatúry.

Tohtoročnú súťaž otvorilo večerné vystúpenie mládežníckeho akordeónového orchestra zo ZUŠ z Bojníc. Orchester Akordeonika má za sebou množstvo koncertných a súťažných vystúpení a svojou umeleckou kvalitou zaujal aj popradské publikum. Základným nástrojom tohto orchestra je akordeón – harmonika, osviežujúco pôsobia aj iné hudobné nástroje, napríklad zobcová a priečna flauta, violončelo a zvukomalebné nástroje. Jednotliví členovia Akordeoniky sa v rámci sólovej a komornej hry umiestňujú na popredných miestach v rôznych súťažiach. Orchester ako celok nedávno získal zlaté pásmo a druhé miesto na medzinárodnej súťaži v chorvátskej Pule.

Vo videu si môžete vypočuť ukážky z popradského vystúpenia súboru Akordeonika a rozhovor s Katarínou Kočišovou, riaditeľkou organizátorskej ško­ly.

MAS: Koncert orchestra Akordeonika
2
Galéria
MAS: Koncert orchestra Akordeonika
12
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM