Správy

Záchranná akcia v Tatrách: Lavína v masíve Slavkovského štítu strhla niekoľko horolezcov

Lavína spadla krátko pred poludním cez Veverkov ľadopád. Skupina horských záchranárov sa v tom čase nachádzala na mieste a ihneď začala s prehľadávaním lavíniska.

Ilustračný obrázok k článku Záchranná akcia v Tatrách: Lavína v masíve Slavkovského štítu strhla niekoľko horolezcov
Zdroj: pixabay.com

Lavína v masíve Slavkovského štítu v utorok strhla viacerých horolezcov. Zranenia utrpel len jeden z nich. Horskí záchranári o tom informovali na oficiálnej webovej stránke.

Šťastie v nešťastí

Lavína spadla krátko pred poludním cez Veverkov ľadopád. Skupina horských záchranárov sa v tom čase nachádzala na mieste a ihneď začala s prehľadávaním lavíniska.

„Našťastie, aj keď lavína zasiahla viacerých lezcov, ani jedného masa snehu úplne nezasypala a zranenia utrpel len jeden z nich,“ uvádzajú horskí záchranári. Lezcovi s podozrením na poranenie hlavy, chrbtice a ďalšími mnohopočetnými poraneniami poskytli zdravotné ošetrenie a transportovali ho na bezpečnejšie miesto, keďže pretrvávalo nebezpečenstvo uvoľnenia ďalších lavín.

Transport do Popradu

O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov. „Pomocou palubného žeriava bol na miesto spustený lekár. Po nevyhnutných úkonoch bol zranený spolu s lekárom evakuovaný z terénu, pri medzipristátí na heliporte v Starom Smokovci preložený na palubu a letecky transportovaný do nemocnice v Poprade,“ konkretizovali horskí záchranári.

Následne horských záchranárov opäť požiadali o pomoc z oblasti Patrie. Slovenský skialpinista si počas lyžovania v žľabe zo Sedla nad Skokom, spadajúcom do Mlynickej doliny, spôsobil úraz ramena. Popoludní potreboval pomoc aj slovenský skialpinista v Litvorovej doline, ktorý utrpel úraz kolena.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM