Martin Sýkora Správy

Začína školský rok a premávka zhustne: Niekoľko rád rodičom malých prváčikov

Začiatok školského roka je vždy spojený so zvýšenou frekvenciou áut na cestách. Polícia pravidelne posilňuje hliadky na miestach, kadiaľ chodia deti do školy.

Ilustračný obrázok k článku Začína školský rok a premávka zhustne: Niekoľko rád rodičom malých prváčikov
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia radí

Bezpečnosť detí je prvoradá. Starší študenti už určite ovládajú všetky pravidlá bezpečného prechádzania cez cestu aj dopravné značky, či predpisy. Nový školský rok je plný nástrah najmä pre prváčikov.

„Dospeláci sú ich veľkým vzorom. Preto by rodičia mali vždy myslieť na to, že čo deti uvidia, to opakujú a učia sa od nich," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Deti treba viesť k tomu, aby sa v cestnej premávke správali zodpovedne a uvážlivo. Pri prechádzaní cez cestu sa treba dôkladne presvedčiť, či je to bezpečné. Tam kde je „semafor“, prechádzať na zelený signál, tam kde nie je, použiť nadchod či podchod. Kde nie je ani ten, čo najkratšou kolmou trasou a čo najrýchlejšie cez cestu prejsť.

PREČÍTAJTE SI AJ: Škola ponesie názov slávneho rodáka: Meno Scherfel nezanikne

Veľmi pomáha ešte cez prázdniny naučiť deti aspoň niekoľko základných dopravných pravidiel a značiek. Pre dieťa bude menej stresujúce, ak si ešte v predstihu prejdete spolu celú trasu do školy. Treba myslieť aj na dostatočné označenie detí a ich školských tašiek reflexnými prvkami. „Upozorniť ich, že počúvanie hlasnej hudby cez slúchadlá pripojené na mobil, či podobné prehrávacie zariadenia, je pri prechádzaní cez cestu mimoriadne nebezpečné, preto by ich ani nemali používať,“ vysvetlila Baloghová.

Vodičom snáď už ani netreba opakovať ich povinnosti, veď sú zodpovední, predvídaví a ohľaduplní nie len v prvý školský deň, ale po celý rok. Pozorne sledujú situáciu v cestnej premávke. Predvídavo spomaľujú najmä na miestach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu osôb a v blízkosti priechodov znižujú rýchlosť a nechajú čas chodcom na bezpečný presun cez vozovku.

Nehodovosť detí v číslach

Za sedem mesiacov tohto roka zavinili deti na bicykloch 33 dopravných nehôd a deti ako chodci 112 nehôd. „Najviac nehôd sa stáva, keď sa deti dostatočne nepresvedčia, že môžu cez cestu bezpečne prejsť, pre nepozornosť vbehnú pred prichádzajúce auto, či autobus. Výnimkou nie je ani prechádzanie cez cestu mimo priechodu pre chodcov, krížom cez viac jazdných pruhov a čoraz častejšie používanie slúchadiel, pre ktoré „nepočujú a nevidia“ dianie okolo seba,“ konštatovala hovorkyňa PZ.

PREČÍTAJTE SI AJ: Odrezal hlavu Štefánika, dnes má základnú školu: Nový školský rok s novým názvom

Od začiatku roka do prvého septembra došlo celkovo k takmer 8700 dopravným nehodám, čo je o 29 menej ako v porovnateľnom období vlani, o život prišlo 141 osôb, čo je pokles o 11 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a k ťažkým zraneniam došlo vo vyše 600 prípadoch, o 108 menej ako pred rokom.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM