Martin Sýkora Správy

Zamagurský kemp nehlási dobrú sezónu: Vytratili sa Holanďania a Nemci

Návštevnosť kempingu Goralský dvor ovplyvňuje aj nepriaznivé počasie. Jeden z najlepších slovenských kempov si v minulosti obľúbili najmä zahraniční turisti.

Ilustračný obrázok k článku Zamagurský kemp nehlási dobrú sezónu: Vytratili sa Holanďania a Nemci
Zdroj: Dnes24.sk

Rekreačné zariadenie Goralský dvor v obci Haligovce v okrese Stará Ľubovňa sa so svojím kempingom pravidelne od roku 2010 umiestňuje medzi najlepšími na Slovensku. V rokoch 2010 a 2014 v ankete, ktorú každoročne vyhlasuje český kempingový internetový portál dokempu.cz, zvíťazil a stal sa najlepším autokempingom v Slovenskej republike. Ako uviedol majiteľ Goralského dvora Ladislav Simoník, návštevnosť kempingu je v tomto roku priemerná, súvisí to najmä s nepriaznivým počasím.

Slabší začiatok sezóny a nepriaznivé počasie

„Máj a jún boli slabé. Zatiaľ môžem skonštatovať, že to nie je to, čo bývalo pred rokmi. Kemp je obsadený najmä počas víkendov, prichádzajú predovšetkým slovenské rodiny s deťmi, ale vyťažený na 100 percent nie je,“ zhodnotil s tým, že v minulosti do kempingu prichádzali už od mája najmä holandskí a nemeckí turisti s karavanmi. „Tento rok sa vytratili. Po minulé roky tu strávili aj dva či tri týždne v kuse,“ povedal majiteľ Goralského dvora. Najčastejšie sú jeho slov v kempe ubytovaní turisti z Česka, Slovenska, Poľska, pobaltských štátov, Holanďania, Nemci, ale aj Belgičania či návštevníci z Izraela.

Vybavenie poskytuje rôzne možnosti

„Kemping je vybavený kanalizáciou, vodou i elektrinou. Návštevníci majú v cene k dispozícii vyhrievaný bazén s teplotou okolo 28 stupňov Celzia, ale aj množstvo altánkov, v ktorých si môžu posedieť,“ informoval Simoník. V areáli sa nachádza aj detské ihrisko s rôznymi drevenými hojdačkami. Kapacita kempingu je podľa neho zhruba 50 karavanov a 50 stanov.

Zvieratá, chované predkami nájdu návštevníci v ZOO

V Goralskom dvore sa možno ubytovať aj v chatkách s kapacitou 90 postelí. „Bez problémov tu vieme ubytovať dva plné autobusy, v lete sem chodia najmä rodiny s deťmi, v máji a júni sú to školáci v rámci výletov,“ povedal majiteľ rekreačného zariadenia, v ktorom sa nachádza aj reštaurácia. Zdôraznil, že v areáli pod Haligovskými skalami návštevníci nájdu aj dotykovú zoo.

„Deti sa dostanú priamo k zvieratám, môžu napríklad zbierať vajcia, kŕmiť ich či dojiť. Ide o zvieratá, ktoré sa kedysi chovali v domácnostiach,“ povedal Simoník. Návštevníci tu nájdu napríklad kravu, býka, koňa, ovce, kozy, kačky či sliepky.

Malé múzeum a storočné stroje

Pre milovníkov histórie sa v rekreačnom zariadení nachádza aj historické múzeum dobových strojov. „Ide približne o tucet 100-ročných strojov, ktoré sa používali v poľnohospodárstve a v domácnosti,“ vysvetlil Simoník. Stroje sú plne funkčné a pri rôznych príležitostiach ich návštevníkom aj predvádzajú. „Melieme tu múku, šrotujeme či mlátime zrno,“ uzavrel.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM