Peter Handzuš Rôzne

Zaujíma vás pozorovanie Slnka? Vieme, kedy bude observatórium otvorené pre verejnosť

Observatórium na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách pripravilo na letné prázdniny pre verejnosť štyri dni otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma vás pozorovanie Slnka? Vieme, kedy bude observatórium otvorené pre verejnosť
Zdroj: TASR

Prvý z nich sa uskutoční dnes, nasledujúci v sobotu 22. júla. Informoval o tom Pavol Schwartz z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Vstup do priestorov observatória je zdarma. „V rámci prehliadky pod vedením vedeckých pracovníkov observatória návštevníci uvidia moderné prístroje pre výskum Slnka a detektor častíc kozmického žiarenia,“ priblížil Schwartz. Deň otvorených dverí trvá od 9.30 do 16.00 h. V nasledujúcom mesiaci si budú môcť návštevníci prácu astronómov na Lomnickom štíte pozrieť 12. a 19. augusta.

S výstavbou astronomického observatória na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2632 metrov sa začalo v roku 1957, v roku 1962 bola stavba dokončená. Prvé pozorovania sa začali v roku 1962, o tri roky neskôr sa prvýkrát podarilo pozorovať pracovníkom aj emisnú korónu. Na vrchole Lomnického štítu sa nachádza i neutrónový monitor oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM