Dominika Pacigová Rôzne

Zažiarila v zahraničí: Operná diva vystupuje po boku známych hviezd

Pekný hlas slovenskej mezzosopranistky pôsobiacej v Nemecku si zamiluje každý milovník opery. Svojho sna sa nevzdávala a dnes vystupuje na svetových scénach.

Ilustračný obrázok k článku Zažiarila v zahraničí: Operná diva vystupuje po boku známych hviezd
Zdroj: archív Zuzany Šveda

Operná diva Zuzana Šveda Dunajčanová pochádza z Matejoviec. V detstve pocítila silnú túžbu venovať sa divadlu, zatiaľ čo o profesii opernej speváčky ani neuvažovala. Po rokoch si však operný spev zamilovala a stvárnila už niekoľko hereckých i speváckych rolí. Najviac spomína na vystúpenie v Berlínskom dóme, ktoré sa konalo za prítomnosti slovenského a nemeckého prezidenta.

Spev jej učaroval

Po ukončení gymnázia sa rozhodla pre štúdium Liečebnej pedagogiky na Univerzite Komenského v Bratislave. Spevu sa neustále venovala, až natrafila na Evu Plesníkovú, ktorá v nej zapálila plamienok nadšenia pre operný spev. Ako 24-ročná vyštudovaná liečebná pedagogička sa rozhodla opäť zasadnúť do školských lavíc. „Pani Eva Plesníková ma pripravila na skúšky na konzervatórium. Až po troch rokoch štúdia na konzervatóriu som urobila skúšky na VŠMU v Bratislave a pokračovala ďalších päť rokov v štúdiu,“ spomína na dlhé roky štúdia Zuzana Šveda.

Štúdium na VŠMU prinieslo mezzosopranistke vysnívané ovocie. Absolvovala niekoľko stáží či kurzov, z ktorých ťaží dodnes. „Počas štúdia na VŠMU som absolvovala trojmesačnú stáž v nemeckom Detmolde, kde som mala príležitosť nazrieť do profesionálneho divadelného prostredia i zdokonaliť sa v nemeckom jazyku,“ uviedla a dodala, že absolvovala i medzinárodné kurzy Petra Dvorského v Piešťanoch.

Mezzosopranistka Zuzka Šveda
6
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Šveda

Speváčka a herečka v jednom

Viacerí speváci sa popri svojej profesii venujú aj divadelnej tvorbe. Výnimkou nie je ani rodená Popradčanka, ktorá stvárnila už niekoľko speváckych i hereckých rolí. Stvárnila známu, zvodnú Carmen, milujúcu Charlottu i pokornú Adalgisu v opere Norma. „Každú postavu, ktorú na javisku momentálne stvárňujem, mám rada. Inak to vlastne nejde. Ale moja srdcovka je zatiaľ Charlotta vo Massenetovom Wertherovi,“ skonštatovala s tým, že aj po mnohých vystúpeniach pociťuje stále trému, ktorú nazýva zodpovednosť alebo povzbudzujúca tré­ma.

Zdroj: archív Zuzany Šveda

Stretnutie s prezidentmi

Pri príležitosti ukončenia slovenského predsedníctva v EÚ sa predstavila na galakoncerte, ktorý zorganizoval Slovenský inštitút v Berlíne. Tam vystúpila s manželom, skvelým operným spevákom Richardom Švedom po boku svetoznámych operných hviezd ako Edity Gruberovej a tenoristu Pavla Bršlíka. „Príprava na galakoncert v Berlínskom dóme bola výnimočná. Vzájomná komunikácia ohľadom repertoáru a potvrdenia termínov boli dôležité. Nasledovala vlastná domáca spevácka príprava, korepetície a psychická príprava na profesionálne zvládnutie takéhoto významného vystúpenia,“ opísala Šveda, ktorá spievala v Berlínskom dóme prvýkrát.

Začiatok galakoncertu bol venovaný piesňovej tvorbe, predovšetkým slovanských skladateľov. Zazneli 4 slovenské ľudové piesne v klavírnej úprave známych slovenských skladateľov. „Môj manžel mi pred svojím vystúpením šepol do ucha, že čo môže byť krajšie ako začať koncert krásnymi slovenskými piesňami. A mal pravdu. Nádherne sa niesli Berlínskym dómom a pozorné publikum ich ocenilo nadšeným potleskom. Druhá časť koncertu patrila áriám a duetám svetového operného repertoáru, ako prídavok zaznel kvartet z opery Rigoletto,“ prezradila priebeh slávnostného koncertu.

Operní speváci vystupovali za prítomnosti prezidentov, s ktorými sa aj osobne stretli. „Nemôžem nespomenúť, že po koncerte sme mali možnosť podať si ruku s prezidentom SR Andrejom Kiskom a prezidentom NSR Joachimom Gauckom,“ uzavrela operná speváčka, ktorej atmosféra koncertu po boku významných speváckych osobností a prezidentov ostane dlho v srdci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM