Peter Handzuš Rôzne

Zonáciu Tatranského národného parku bude riešiť až nový kabinet

Riešenie zonácie Tatranského národného parku počká až na vládu, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb.

Vyplynulo to z dnešných vyjadrení ministra životného prostredia Józsefa Nagya. Návrh nového prerozdelenia chránených území v najstaršom slovenskom národnom parku mal byť pôvodne predložený na konci tohto roku. Pôvodný vedecký návrh počítal s tým, že bezzásahových by bolo 57 percent územia a 0,6 percenta by bolo určených na rozvoj cestovného ruchu. O tomto sa však viedli viaceré diskusie so zainteresovanými stranami a konečný návrh zatiaľ nebol predstavený.

Prijatie zonácie je naviazané na vznik nového zákona o ochrane prírody, ktorý by okrem iného určil náhrady pre súkromných vlastníkov lesov za obmedzenie hospodárenia. Vlastníci, ktorí majú v rukách asi polovicu územia parku, viackrát avizovali, že bez vyriešenia tejto otázky zonáciu neodobria. Zákon, ktorý by mal tento problém vyriešiť, bude podľa šéfa rezortu pripravený vo februári, rozhodovať o ňom však bude až vláda, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb. „Je to reformný zákon… Bude na novej vláde a novom parlamente, aby si to osvojili alebo prípadne upravili,“ povedal.

Nové prerozdelenie chránených území sa nepodarilo presadiť ani za bývalej garnitúry. Pravdepodobné dokončenie novej zonácie Tatier do konca roka avizoval ešte v máji 2007 exminister Jaroslav Izák. Jeho nástupca Ján Chrbet v decembri 2008 priblížil, že nová zonácia by mohla byť hotová na jar 2009. Celý proces dotiahol štvrtý minister bývalej vlády Jozef Medveď, návrh zonácie sa mu však nepodarilo presadiť. Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu.

Legislatívny rámec pre zonáciu dala novela zákona o ochrane prírody z roku 2007. Skupina koaličných poslancov vtedy cez pozmeňovací návrh v spoločnej správe presadila nové pravidlá pre vytvorenie zonácie. Opozícia kritizovala, že táto závažná zmena neprešla verejnou diskusiou ani pripomienkovým konaním vo vláde. Podľa platnej legislatívy bola doteraz zonácia schválená iba v jednom národnom parku, a to v Pieninskom národnom parku a v chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM