Monika Vengrínová Rôzne

Zraneného horolezca ratovali záchranári. Lokalizovali ho na základe hlasových znamení

Horských záchranárov požiadal o pomoc horolezec (31), ktorý si pri pohybe v horolezeckom teréne poranil nohu a nedokázal sám zostúpiť. Nachádzať sa mal v oblasti Velického žľabu, pre hustú hmlu však zablúdil. Záchranári ho lokalizovali na základe hlasových znamení.

Ilustračný obrázok k článku Zraneného horolezca ratovali záchranári. Lokalizovali ho na základe hlasových znamení
Foto: Slávka Kellová

V sobotu v poobedňajších hodinách si tridsaťjedenročný poľský horolezec v horolezeckom teréne poranil dolnú končatinu v oblasti členka, čo mu zabránilo v samostatnom zostupe. Podľa informácií, ktoré poskytol záchranárom, nachádzať sa mal v oblasti Velického žľabu vo výške 2200 m n.m. Ako sa však neskôr ukázalo, pre hustú hmlu horolezec zablúdil. Záchranári ho aj na základe hlasových znamení lokalizovali pod Kvetnicovou vežou.

" Na mieste mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu mu zafixovali vákuovou dlahou. Následne bol pomocou lana spustený 300 m pod stenu. Pomocou nosidiel ho piati profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári transportovali na Sliezky dom, odkiaľ už pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca. Tu bol poľský horolezec odovzdaný posádke rýchlej zdravotnej pomoci na ďalší prevoz do popradskej nemocnice," informuje stránka Horskej záchrannej služby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM