Peter Handzuš Rôzne

Zvážte vysokohorské či horolezecké túry

Vo Vysokých Tatrách v noci na dnes napadol sneh, vo vyšších polohách aj okolo 25 centimetrov. Horská záchranná služba (HZS) preto upozorňuje turistov na zmenu klimatických podmienok v horách. Sneh napadol od nadmorskej výšky cca 900 metrov, HZS pret

„Terén je prikrytý snehom, nie je to však nosný sneh, odporúčame voliť skôr ľahšie túry v nižších polohách a je potrebné sa pripraviť na chladnejšie počasie,“ priblížil situáciu dispečer HZS Vysoké Tatry Juraj Janko. Na trávnatých plochách je podľa neho možnosť padania menších lokálnych lavín.

V prípade, že sa turisti rozhodnú ísť na túru, je potrebné teplé oblečenie, dobrá obuv a podľa Janka sa zídu aj paličky. „Nočné teploty od 1500 – 1800 metrov nad morom budú klesať pod bod mrazu, denné teploty vo výške okolo 1300 metrov nad morom sa budú v najbližších dňoch pohybovať len okolo dvoch až štyroch stupňov Celzia,“ doplnil Janko.

Podobná situácia je aj v Nízkych a Západných Tatrách, kde taktiež napadol sneh od 8 do 20 centimetrov. HZS upozorňuje, že i tu už panujú zimné podmienky. V Malej Fatre napadol sneh do piatich centimetrov, podobne ako aj vo Veľkej Fatre. V Slovenskom raji treba zvýšiť opatrnosť pri obchádzaní spadnutých stromov na niektorých miestach turistických chodníkov. Po nočnom daždi so snehom sú chodníky premočené, blatisté a šmykľavé. Vo vyšších polohách sa môžete stretnúť so snehom. HZS odporúča pevnú turistickú obuv a turisti by si mali pribaliť aj teplé turistické oblečenie, rukavice, ako aj veci do dažďa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM