Martin Sýkora Kultúra

42. ročník Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore klope na dvere

Rok sa stretol s rokom a pod Troma korunami je pre divákov a návštevníkov Pienin pripravený 42. ročník Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore.

Ilustračný obrázok k článku 42. ročník Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore klope na dvere
Foto: Peter Handzuš

Kúpele Smerdžonka po tretíkrát prevezmú štafetový festivalový kolík do čias, kým starý pôvodný priestor a amfiteáter neprejdú dôkladnou bezpečnostnou rekonštrukciou a modernizáciou. 42. ročník ZFS organizujú Prešovský samosprávny kraj , Podtatranské osvetové stredisko Poprad ako hlavný organizátor, obce Červený Kláštor, Lechnica a Mesto Spišská Stará Ves. Organizátori aj tento rok stavili na tretí júnový týždeň, ktorý štatisticky vychádza pre slnečný a pre daždivý víkend pol na pol.

„Nech bude počasie akokoľvek nestále, program je istý, nabitý folklórom, spevom, tancom, hudbou, zvykmi, remeslami aj finalistami celoštátnej televíznej súťaže Zem Spieva,“ uviedla Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska.

Od 15. do 17. júna 2018 môžeme vidieť a počuť:

Piatok 15.júna

Program sa tradične začína živou pozvánkou domácich folklórnych súborov a hostí zo zahraničia v obciach Zamaguria. Účinkujú: DFS Kutníček Spišské Hanušovce, Pieniny a Rovinka Spišská Stará Ves a FS Maguranka Spišská Stará Ves. O 17:00 hod. sa v programe Vitajte v Zamagurí (priestor amfiteátera v Spišskej Starej Vsi, v prípade zlého počasia v kultúrnom dome) predstavia: DFS Pieniny, Rovinka, Furmanček, Kutníček, FSúbory Maguranka , Frankovčan Malá Franková, FSkupina Osturňanka z Osturne, ĽH Furcoňovci z Matiašoviec a hostia: Zespul Frydmaňaňe a Hajduky z Poľska. „V kúpeľoch Smerdžonka sa v piatok večer o 21:00 hod. vrátime do disco čias rokov 70-tych a 80-tych s revival hudobnou skupinou ABBORN, resp. slovenskou ABBOU, ktorú len ťažko rozoznáte od originálu. Neskorá piatková noc až skoré sobotné ráno budú patriť disco-párty v priestoroch Kolonády kúpeľov,“ informovala Barilová.

Foto: Peter Handzuš

Sobota 16. júna

10:00 Zakliata krása – tradičný trh remesiel s predvádzaním remeselnej zručnosti
14:00 Na vlnách Dunajca – štylizované privítanie účinkujúcich, hostí a divákov v prístavisku pod Lipami Účinkujú: ĽH Kicora Lendak a Spevácka skupina Vorodaj Veľký Lipník
15:00 Stretnutie pod Troma korunami – otvárací program 42. ročníka ZFS, v ktorom sa predstavia domáce folklórne súbory a hostia: spevácka skupina Vorodaj Veľký Lipník, FS Kicora, Lendak, FS Šumiačan Šumiac, Terchovec a ĽH Martinky Bobáňovej z Terchovej, FS Vargovčan Hanušovce nad Topľou a speváčka Mária Mačošková, ktorá podľa portálu osobnosti.sk patrí k najvýznamnejším osobnostiam kultúrneho života Rusínov na Slovensku. V rokoch 1956–1995 spievala v Poddukelskom umeleckom ľudovom súbore. Z poľska príde zaspievať a zatancovať Zespul Dolina Krempachy. Hovoreným slovom v sobotu popoludní nás bude sprevádzať a zabávať ľudový rozprávač Jožko – Jožka-

Sobotný podvečerný program o 19:00 hod. predstaví finalistu tohtoročnej televíznej súťaže Zem spieva – Folklórny súbor Vranovčan, ktorý patrí medzi špičkové folklórne súbory na Slovensku. „Vo svojej činnosti sa zameriava na vyhľadávanie, zbieranie, uchovávanie, scénické spracovávanie a formou verejných vystúpení propagovanie folklórneho bohatstva ľudových zvykov, piesní a tancov zo zemplínskej a šarišskej oblasti východoslovenského regiónu. FS Vranovčan bol založený v roku 1968 v meste Vranov nad Topľou,“ dodala Barilová. Počas svojej 50-ročnej existencie súbor vystriedal cez 1600 členov, absolvoval viac ako1650 vystúpení, stovky zahraničných zájazdov v Európe, Ázii, Afrike a Amerike. Na celoštátnych folklórnych súťažiach získal významné celoslovenské ocenenia. „V nočnom programe o 21:00 hod. sa stretneme v Stretnutiach so 45. ročným FS Vagonár z Popradu, ktorý sa na doskách zamagurských slávností počas desaťročí vyprofiloval na jeden zo zvučných folklórnych súborov Spiša,“ objasnila pracovníčka POS.

Foto: Peter Handzuš

Nedeľa 17. júna

8:00 – svätá omša, ktorú celebruje doc. ThDr. Andrej Filipek SJ, PhD
10:00 – Zakliata krása – trh remesiel
10:30 – Program detských folklórnych súborov – Rovinka a Pieniny Spišská Stará ves, Kutníček Spišské Hanušovce, Jánošíček Svit, Podtatranček Veľká Lomnica a Štrbianček Štrba
14:00 – Pieniny, Pieniny – FS Maguranka , Spišská stará Ves, FS Magura Kežmarok a vysokoškolský FS Borievka z Košíc, ktorého zakladateľmi boli študenti – vojenskí piloti vysokej školy vojenskej katedra letectva v Košiciach v roku 1978.

„Ako hosť nedeľného popoludnia na 42. ročníku ZFS vystúpi pohľadná dlhovlasá Veronika Rabada, potom čo v roku 2002 uspela v konkurze na post speváčky do kapely Hrdza, pôsobila v tejto známej hudobnej formácii 13 rokov. S kapelou Hrdza dosiahla Rabada mnoho úspechov na Slovensku aj v Čechách. Veronika je interpretkou známej skladby Na horách býva,“ vysvetlila Barilová. Do 1000 účinkujúcich sa na Vás teší od 15.júna v Červenom Kláštore v Kúpeľoch Smerdžonka na 42. ročníku Zamagurských folklórnych slávností.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM