Aktualizované Monika Vengrínová Samospráva

Bednár poslal Gašperovi otvorený list: Vzdá sa kandidatúry v jeho prospech?

Po tom, ako jeden z kandidátov na primátora František Bednár pre Poprad24 uviedol, že je ochotný vzdať sa kandidatúry v prospech kandidáta, ktorý bude zárukou splnenia jeho sociálneho programu, zareagovali na jeho výzvu hneď dvaja kandidáti. A kým prvý ho nepresvedčil, druhému dal návrh.

Ilustračný obrázok k článku Bednár poslal Gašperovi otvorený list: Vzdá sa kandidatúry v jeho prospech?
Zdroj: Dnes24.sk

„S potešením som privítal ohlásenie kandidatúry pána Pavla Gašpera na funkciu primátora Popradu, ktorý ma požiadal, aby som sa vzdal kandidatúry v jeho prospech. Nemožno nesúhlasiť s dôvodmi jeho kandidatúry, tak veľmi blízkym dôvodom mojim,“ začína otvorený list Františka Bednára, ktorý je odpoveďou na výzvu Pavla Gašpera a pokračuje: „Za koalíciu troch strán, ktorá miesto na kandidátke poskytla aj občianskym kandidátom, bude v komunálnych voľbách kandidovať 18 občanov Popradu. Viacerí si kladú otázku, či na Slovensku, a zvlášť v Poprade, dozrel čas na zvolenie slušného kandidáta do funkcie primátora, akým určite je pán Gašper, ktorý sa v dobrom úmysle rozhodol vstúpiť do jamy levovej, akou je súčasná komunálna politika.“

Výzva na kandidatúru za poslanca

Gašper Bednára požiadal, aby sa vzdal kandidatúry v jeho prospech na základe výzvy, ktorú Bednár uviedol v článku pre Poprad24. Ako sa ďalej uvádza v Bednárovom liste, nebol však prvý. Deň pred výročím augustovej okupácie ho k tomuto kroku vyzval kandidát tzv. pravice (Jozef Švagerko, pozn.redakcie). Na základe tejto výzvy mu Bednár, ako sám uvádza, navrhol, aby kandidoval ako občiansky kandidát s jeho volebným programom. „Napriek prísľubu zúčastniť sa a vystúpiť s príhovorom na pietnej spomienke venovanej obetiam 21.augusta 1968 sa tento kandidát bez slova ospravedlnenia na nej nezúčastnil. Týmto sa opäť potvrdilo, že komunálna politika je stále len o umiestnení čakateľov nominovaných politickými stranami na miesta vo verejnej správe, ku ktorej dochádza po každých voľbách,“ píše sa ďalej v liste.

Bednár tak zdôrazňuje, že Gašperova žiadosť nie je prvou. „Keďže kandidát pravice ma nepresvedčil, ďalší krok je na Vás,“ vyzýva v liste Gašpera a ďalej dodáva, že ak chce verejnosť presvedčiť o úprimnosti svojich slov, keďže zvažuje aj možnú kandidatúru na poslanca, aby kandidoval ako občiansky kandidát na poslanca v II. volebnom obvode spolu s nimi, pričom mu ponúkajú prvé miesto na kandidátke. Táto ponuka, ktorá by podľa Bednára bola skutočným dôkazom Gašperovho dobrého úmyslu vrátiť slušnosť späť do komunálnej politiky v Poprade, platí do 15.septembra. „Bolo by na škodu, v prípade, ak by ste neboli zvolený za primátora, keby ste kandidovali opäť až o štyri roky. Ako poslanec mestského zastupiteľstva by ste boli určite prínosom pre občanov Popradu,“ objasňuje Bednár.

Primátorom slušný človek

Ten ďalej v liste adresovanom Gašperovi uvádza, že sníva o tom, že si Popradčania zvolia slušného a ľudského primátora a že sa Poprad stane mestom, v ktorom zákon platí pre každého, mestom v ktorom sa ľudia nemusia báť, že budú svojvoľne prepustení zo zamestnania, mestom, kde sa nezatajujú úmrtia bezdomovcov a kde si prokurátor frustrovaný zo zlyhania spravodlivosti a zákona nesiahne na život, mestom odkiaľ nebudú mladí ľudia nútení odchádzať za prácou do cudziny a mestom, kde si hŕstka vyvolených žije v luxuse a blahobyte na úkor väčšiny.

„V tomto sne by som si prial, aby sa primátorom krásneho mesta pod Tatrami mohol stať aj slušný človek ako Pavol Gašper, s ktorým si viem vždy predstaviť spoluprácu a som presvedčený, že serióznosť a slušnosť, ktorej je zárukou, primerane podporená politickou odvahou aj k radikálnejším riešeniam v prospech občanov, čoho zárukou som ja, by bola kombináciou, ktorá by priniesla skutočnú zmenu a priblížila by komunálnu politiku bližšie k občanom,“ končí Bednárov list.

Stanovisko Pavla Gašpera

„Ďakujem pánovi Bednárovi za otvorený list a Vážim si jeho ústretovosť. Pred tým, než sa otvorene vyjadrím k jeho ponuke, rád by som sa s ním stretol osobne a v pokoji predloženú ponuku prerokoval s ním osobne, prípadne aj s jeho koaličnými partnermi. To bude závisieť od neho. Pokúsim sa ho kontaktovať a dohodnúť si stretnutie,“ reaguje Pavol Gašper na otvorený list Františka Bednára.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM