Peter Handzuš Rôzne

Bezpečne aj vďaka elektrike: Cintoríny v Tatrách sú na sviatky pripravené

Blížiace sa sviatky sľubujú opäť zvýšený nápor na tatranské cintoríny. Mesto Vysoké spravuje cintoríny v Starom Smokovci a v Tatranskej Lomnici. Počas najbližších dní bude vo zvýšenej miere pôsobiť aj tatranská mestská polícia.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečne aj vďaka elektrike: Cintoríny v Tatrách sú na sviatky pripravené
Zdroj: TASR

Mestskí policajti upozorňujú návštevníkov na poriadok

Prvý november bude opäť v znamení Sviatku všetkých svätých. Vo Vysokých Tatrách, tak ako všade inde, je zvýšený pohyb na cintorínoch očakávaný. „Mestská polícia venuje pozornosť pietnym miestam ešte skôr ako pred samotnými sviatkami. Mapujeme situáciu priamo na cintorínoch, zisťujeme stav poriadku a prípadne nedostatky odstraňujeme v spolupráci s mestskými organizáciami,“ uviedol primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Tradične počas najbližších dní bude častejšie na očiach mestská polícia, ktorá bude dohliadať na poriadok a organizáciu pri oboch tatranských cintorínoch. „Počas sviatkov svojou prítomnosťou budeme preventívne pôsobiť, aby nedochádzalo k rôznym krádežiam nielen z hrobových miest,“ informoval náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej, ktorý zo skúseností doplnil: „Upozorňujeme majiteľov motorových vozidiel, aby parkovali v blízkosti cintorínov iba na miestach na to určených a vo vozidlách, aby nezanechávali cenné veci na viditeľných miestach.“

Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Oplotky cintorínom výrazne pomohli

Pod tatranskými končiarmi nebude platiť zvláštny režim, keďže o pietne miesta je postarané kontinuálne v priebehu celého roka. Cintoríny sú prístupné stále, je tam aj inštalované osvetlenie.

„Myslím si, že po zotmení sa aj tak väčšina ľudí na cintorínoch zdržiavať nebude – všetci vieme prečo,“ vysvetlil Kolodzej.

Mesto v letných mesiacoch zrealizovalo v Starom Smokovci i v Tatranskej Lomnici oplotky pod elektrickým napätím, čo prinieslo svoje ovocie. „Po inštalácii oplotkov sa situácia výrazne zmenila. Nezaznamenali sme na cintorínoch žiadne návštevy medveďov, nedošlo k žiadnemu poškodeniu hrobov a ich príslušenstva,“ uzavrel tatranský primátor. Počas sviatkov sa treba pripraviť na zvýšený pohyb na cestách a plné parkoviská.

Foto: Ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM