Pavol Hrabovský Samospráva

Bikesharing v Poprade opäť štartuje: Bicyklov bude viac a to nie je všetko!

V Poprade pred rokom odštartoval projekt bikesharingu. Po dobrých skúsenostiach sa mesto rozhodlo navýšiť počet bicyklov, ako aj zaobstarať nové elektrobicykle.

Zdroj: Dnes24.sk

Bikesharing v Poprade zaznamenal podľa predstaviteľov mesta veľký úspech. Od osadenia cyklostaníc, po koniec sezóny odjazdili Popradčania 6836 jázd a viac ako 8000 km po Poprade a okolí.

Bude ich viac

Práve úspech v Poprade je hlavným dôvodom prečo pokračuje spolupráca medzi mestom a spoločnosťou Antik: „Tých 2,5 mesiaca ukázalo, že Poprad je miesto, kde ľudia chcú bicyklovať. Prostriedok sa ukázal vhodný ako na cesty do práce, tak aj vo voľnom čase. Preto sme sa rozhodli pokračovať po dohode s mestom,“ uviedol Peter Blaas zo spoločnosti Antik Telecom. Počet všetkých bicyklov sa od dnešného dňa navýši zo 65 na 85:

„S minulým rokom sme veľmi spokojný, bolo to pre nás prekvapenie, že sa Popradčania tak zhostili bicyklovania. Preto sme si aj po sezóne s firmou sadli a požiadali sme o zvýšenie počtu bicyklov na aspoň 85. Uvidíme, čo povie táto sezóna, aj keď jej začiatok je iný ako sme si predstavovali,“ informuje primátor mesta Poprad, Anton Danko.

Čínsky problém

S nárastom počtu bicyklov, prichádzajú aj novinky. Pri klasických, mechanických bicykloch, ide hlavne o nastavenie sedlovky. Práve tento problém trápil vyšších Popradčanov, ktorí si jej výšku nemohli nastaviť.

Problémom je ale dodanie predĺženej sedlovky, na ktorú si musíme počkať: „Čakáme na predĺženie takzvanej sedlovky. Ľudia dosť kritizovali, že sa nedá zvýšiť sedadlo na týchto bicykloch, takže čakáme na zmenu, aby prišli tie dlhšie sedlovky a bicykle boli pohodlnejšie,“ uvádza primátor.

Problém u výrobcu nastal aj v prípade nových elektrobicyklov: „Máme dohodu na prvých 25 elektrobicyklov, sme na to pripravení, no nakoľko firma sídli v Číne, dodávky boli pozastavené. Pripravené sú už aj nabíjacie stanice, spolu ich je 21.“ dodáva Danko.

Viac nabíjacích staníc, nižší paušál

Počet nabíjacích staníc sa môže ešte zvýšiť, čo potvrdil aj Peter Blaas: " Záujem prejavili aj súkromní vlastníci viacerých budov o to, aby ľudia mohli ukončiť jazdu v ich blízkosti. Očakávame, že pri spustení prevádzky bude viac ako 30 nabíjacích miest po meste pripravených na ukončenie jazdy,"

Dobrou správou je aj zníženie ceny, ktorá bude o polovicu nižšia ako pred rokom. Ako uvádza Blaas:

„Keď hovoríme o mechanickom bicyklovaní ide o paušál, ktorý je o polovicu menší ako minulý rok – 5 eur mesačne. Umožňuje bicyklovanie 30 minút denne, čo sa ukázalo pri priemernej dĺžke jazdy 8 minút ako dostačujúce,“

Bezpečnosť nadovšetko

Opatrenia proti koronavírusu zasiahli aj bikesharing. Ide hlavne o povinné nosenie rukavíc, spolu s rúškom. Rovnako sa bicykle budú pri každej servisnej kontrole dezinfikovať. Opatrenia by mali čo najviac ochrániť tých, ktorí túto službu využijú aj v čase krízy:

„Bicykel má veľké výhody aj v čase koronavírusu a to najmä preto, že človek môže byť vonku bez toho, aby musel zdieľať priestor s ostatnými ľuďmi a zároveň urobí niečo pre svoje zdravie. Dostali sme aj stanovisko od ÚVZ SR, ktoré pripomenulo, že pre zlepšenie imunity je pohyb kľúčová vec,“ dodáva Blaas.

Ako nato?

Smart bicykel s GPS bezpečnostným systémom je možné vypožičať a vrátiť prostredníctvom mobilnej aplikácie. Po jednoduchej registrácii v aplikácii “ANTIK SmartWay” odomknete bicykel načítaním QR kódu na riadidlách bicykla. Jazdiť je možné kdekoľvek – aj mimo mesta. Podmienkou je bicykel po skončení jazdy odparkovať na vhodnom viditeľnom mieste, aby nezavadzal na chodníku alebo neblokoval cestu. Na území Popradu je zároveň vybudovaných 12 informačných staníc so stojanmi, ktoré sú zároveň odporúčaným miestom pre uloženie a vyzdvihnutie bicyklov. Nájdete ich:

  • v každej mestskej časti
  • na sídliskách
  • pri nemocnici
  • pri vlakovej stanici
  • v centre mesta
  • aj pri akvaparku
  • pri mestskom úrade

Po skončení jazdy je potrebné odparkovať bicykel a uzamknete mechanickým potiahnutím páčky na zámku zadného kolesa. Bicykel 1× pípne a v aplikácii sa zobrazia informácie o tom, že bol úspešne vrátený a pripravený pre ďalšieho záujemcu. Bikesharing bude pre všetkých k dispozícií až do konca októbra.

Ako vyzerajú najnovšie zdielané bicykle si môžete pozrieť v priloženej galérií

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Bikesharing sa vracia do Popradu
9
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM