Kultúra

Kežmarok: Jubilejný ročník Európskeho ľudového remesla presunuli na budúci rok

Jubilejný 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý sa mal konať počas druhého júlového víkendu v Kežmarku, presunuli na budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok: Jubilejný ročník Európskeho ľudového remesla presunuli na budúci rok
Zdroj: TASR

Informoval o tom Lórant Paugsch z oddelenia komunikácie a propagácie Mestského úradu v Kežmarku s tým, že hlavným dôvodom presunutia festivalu sú obmedzenia počas trvania koronakrízy. Organizačný výbor však pripravuje iný kultúrne a folklórne bohatý víkend.

V prvom rade platí stále zákaz zhromažďovania sa. Premýšľali sme, či zariskovať alebo nie a nezrušiť náš festival, pokračovať v prípravách, ale bolo by to veľmi veľké riziko. EĽRO je o európskom remesle, tradíciách, hudbe a speve. Každoročne privítame desiatky účinkujúcich zo zahraničia, no zdá sa, že v tomto roku by k nám európske folklórne súbory nemohli prísť pre pandemické obmedzenia v cestovaní,“ priblížil dôvody presunutia festivalu jeho riaditeľ a primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Festival by tým išiel podľa neho úrovňou veľmi dole a organizačný výbor rozhodol, že jubilejný ročník si vyžaduje väčšiu slávu či dôslednejšie prípravy. Preto došlo k jeho presunutiu na budúci rok. Tridsiaty ročník EĽRA sa tak uskutoční 9. až 11. júla 2021 v Kežmarku.

Napriek tomu o tradície, folklór a kultúru nebude v meste núdza. „Dohodli sme sa však, že v Kežmarku usporiadame 4. až 6. septembra trh, kde spojíme tradičné remeslá s predajnými trhmi. Nebude chýbať ani kultúrny program. Bude to nízkorozpočtové, určené pre ľudí, aby sa mohli trochu zabaviť, stretnúť sa, dať si dobré jedlo. Veríme, že vtedy už zákaz o zhromažďovaní sa nebude platiť,“ dodáva Ferenčák.

Pozrite atmosféru z predošlého ročníka v galérii

EĽRO 2019
48
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM