Martin Sýkora Šport

Blíži sa 19. ročník cyklistických pretekov Horal: Sily si zmerajú aj deti

Horská cyklistika už neoddeliteľne patrí k podtatranskému regiónu. Vo Svite opäť odštartuje už tento víkend obľúbené podujatie HORAL, ktoré je určené všetkým.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa 19. ročník cyklistických pretekov Horal: Sily si zmerajú aj deti
90
Galéria
Foto: Peter Handzuš

O rok jubileum

Druhý augustový víkend sa bude vo Svite niesť už tradične v duchu cyklistiky. V sobotu 11. augusta sa uskutoční už 19. ročník cyklistických pretekov Horal MTB Maratón. „Každoročne majú rastúcu návštevnosť cyklistov nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín. Svedčia o tom aj čísla, na minuloročnom podujatí sa zúčastnilo viac ako 1200 dospelých pretekárov a 450 detí z 24 európskych krajín,“ uviedla Lenka Faixová z oddelenia komunikácie a marketingu Mestského úradu vo Svite.Podľa organizátorov prispela k tomu najmä skutočnosť, že vlani sa v rámci pretekov konali aj Majstrovstvá Európy v MTB maratóne. Podujatie bolo organizované pod odbornou gesciou Európskej cyklistickej federácie, Slovensku sa spomedzi štyroch kandidujúcich krajín prvýkrát podarilo uspieť v súťaži o umiestnenie tohto medzinárodného podujatia. Akcia podobného významu sa pod Tatrami podľa Faixovej naposledy konala v roku 1999, kedy sa tam uskutočnili Majstrovstvá sveta v cyklokrose.

„Cyklomaratón Horal nie sú preteky len pre výkonných športovcov. Tratí a kategórií je viac. Trasy sú volené tak, aby si cyklista každej výkonnostnej kategórie našiel tú svoju. Štartujú vždy vo Svite a účastníci majú na výber štyri trasy. V najťažšej je odmenou zdolanie Kráľovej Hole v nadmorskej výške 1946 metrov a má 135 kilometrov,“ konkretizovala Faixová.

Zdroj: Dnes24.sk

Šport a kultúra dokopy

Významnou súčasťou podpory cykloturistiky, cyklistického športu a aktívneho trávenia voľného času je podľa organizátorov aj mladá generácia, preto sa v rámci podujatia uskutočnia aj populárne preteky pre deti a mládež Horal Junior. Sú určené pre vekovú kategóriu do 15 rokov, pričom štartovať sa bude pri Kolibe vo Svite o 14:00 hod. Pripravený je aj animačný program. Po vyhlásení všetkých výsledkov sa môžu účastníci tešiť aj na tombolu a koncert slovenského speváka Lukáša Adamca.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s organizáciou podujatia sa musia vodiči pripraviť na uzávery miestnych komunikácií. „Od piatka 10. augusta od 20. do soboty do 22. hodiny budú úplne uzavreté miestne komunikácie na ulici Štefánikova od križovatky s ulicou SNP po južné parkovisko pri bytovom dome oproti zdravotnému stredisku. Tiež Hviezdoslavova ulica od prístupovej cesty k mestskému úradu po križovatku s ulicou Nábrežie J. Pavla II. a tiež ulica Nábrežie J. Pavla II. od križovatky s Hviezdoslavovou ulicou po cintorín,“ upozornila Faixová s tým, že obchádzka pre cestnú dopravu bude v uvedenom čase viesť cez ulice Štúrova a Fraňa Kráľa, ktorá bude počas uvedenej uzávery obojsmerná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM