Martin Sýkora Správy

Českí turisti boli vo Vysokých Tatrách: Pre jedného letel vrtuľník

Už aj naše veľhory pravdepodobne rozoznajú akou rečou turista hovorí. Horskí záchranári v utorok (17.7.) pomáhali dvom turistom z Českej republiky vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Českí turisti boli vo Vysokých Tatrách: Pre jedného letel vrtuľník
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Prvá Češka padla pri Bilíkovej chate

Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v dopoludňajších hodinách ju v prvom prípade žiadali o pomoc pre 55-ročnú Češku, ktorá si zlomila členok. Žena sa zranila na žlto označenom turistickom chodníku v blízkosti Bilíkovej chaty. Záchranári jej po príchode na miesto udalosti poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pomocou nosidiel ju transportovali na Hrebienok. Potom ju terénnym vozidlom dopravili k Domu HZS v Starom Smokovci a odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Druhý Čech sa zviezol s vrtuľníkom

Druhý úraz sa stal turistovi českej národnosti nad Slavkovskou vyhliadkou počas výstupu na Slavkovský štít.

Po pošmyknutí a ďalšom páde si spôsobil pravdepodobne zlomeninu predkolenia.

O súčinnosť požiadali horskí záchranári leteckých kolegov, avšak v tom čase sa nachádzali na inom zásahu. Príslušníci HZS preto po príchode na miesto nehody poskytli pacientovi prvú pomoc, končatinu zafixovali a začali pozemný transport. „Počas prebiehajúceho transportu sa do záchrannej akcie zapojili leteckí záchranári vracajúci sa zo zásahu a zraneného muža za spolupráce horských záchranárov evakuovali z terénu,“ uviedli horskí záchranári. Po pristátí na heliporte v Starom Smokovci bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do nemocnice v Poprade.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM