Martin Sýkora Správy

Cesta okolo Tatier prinesie nový rozmer: Okrem cyklistov aj zimné športy

O potvrdení budovania Cesty okolo Tatier sme vás už informovali. Nový projekt sa však netýka iba cyklistov, ale verejnosti ako aj vzťahom dáva nový rozmer.

Ilustračný obrázok k článku Cesta okolo Tatier prinesie nový rozmer: Okrem cyklistov aj zimné športy
4
Galéria

Prišli všetci primátori – chýbal iba Poprad

Vo vlajkovom projekte spolupracuje 9 samospráv – 4 poľské (mesto Nowy Targ, Gmina Nowy Targ, Gmina Łapsze Niżne, Gmina Szaflary) a 5 slovenských (mestá Kežmarok, Spišská Belá, Liptovský Mikuláš, Stará Ľubovňa, Trstená).

Minulý týždeň v Poľsku prítomní zástupcovia slovenských samospráv za mestá Kežmarok, Stará Ľubovňa, Liptovský Mikuláš, Spišská Belá, Trstená a poľských samospráv za Nový Targ, Šaflary a Nižné Lapše slávnostne podpísali partnerskú zmluvu s Európskym zoskupením územnej spolupráce Tatry na otvorenie realizácie II. etapy cesty okolo Tatier v rámci projektu Interreg V-A Poľsko –Slovensko 2014–2020.

„Projekt sa bude realizovať v rokoch 2017–2018 so získaným finančným príspevkom vo výške 4,8 mil. EUR. Plánovaná dĺžka cyklochodníka je 60 km spolu s infraštruktúrou, pričom sa pripravuje aj propagačná kampaň s prezentáciou predmetnej cesty spolu s jej najcennejšími historickými, kultúrnymi a prírodnými hodnotami. Táto druhá etapa nadväzuje na úspešnú prvú etapu, ktorá bola realizovaná v rokoch 2014–2015 v dĺžke 93 km, ktoré vedú historickými a kultúrnymi oblasťami Podhalia, Oravy, Liptova a Spiša. Historicko –kultúrno –prírodná cesta okolo Tatier je spoločným slovensko –poľským turistickým produktom Euroregiónu Tatry, jej vznik je výsledkom dlhoročnej spolupráce prihraničných samospráv,“ uviedol konzul Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka.

Nový rozmer – využitie aj v zime

„Tento rozsiahly zámer je plánovaný na viacero rokov a cieľovo predpokladá vytvorenie turistického okruhu okolo Tatier s dĺžkou 250 km, kde budú vybudované cyklistické, vzdelávacie a bežkárske chodníky so sprievodnou infraštruktúrou,“ informoval konzul Generálneho konzulátu Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka. Poľský záujem potvrdil aj Piotr Drobniak, radca Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave.

Investičné aktivity sa začnú realizovať už na jar 2017, plánovaný koniec projektu je na jeseň 2018. Výške projektu je cca 6 mil. eur. Partneri projektu sa postarali aj o zabezpečenie doplnkovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť cyklistom. Vybuduje sa 15 odpočívadiel s vybavením, stojany na bicykle, samoobslužné servisné stojany. V Nowom Targu, v mieste spojenia I. a II. etapy Cesty okolo Tatier pri železničnej stanici bude vybudované bezplatné parkovisko pre cyklistov typu „park and ride“. Investičné aktivity budú posilnené propagačnými a informačnými aktivitami o Ceste okolo Tatier, rôznymi udalosťami, publikáciami a pod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM