Peter Handzuš Rôzne

Cyklochodník okolo kaštieľa Strážky vynovia. Dostali na to nenávratný príspevok

Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok na rozvoj služieb cestovného ruchu v meste a jeho okolí. Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak informoval, že vďaka podpore sa stavebne upraví cyklotrasa v mestskej časti Strážky.

Ilustračný obrázok k článku Cyklochodník okolo kaštieľa Strážky vynovia. Dostali na to nenávratný príspevok
Zdroj: TASR

„Pôjde o cyklotrasu v šírke tri metre zo štrkového povrchu, ktorý je vhodný predovšetkým pre cyklistov, a to v úseku pri kaštieli Strážky, jeho dĺžka je asi 250 metrov, pričom cieľom do budúcna je postupne napojiť naše mesto z jednej strany a rovnako aj mesto Kežmarok z druhej strany na kaštieľ v Strážkach, a tak prepojiť obe mestá,“ priblížil Bieľak.

Ide podľa neho o prvú etapu celkového prepojenia, ktoré by malo mať približne päť kilometrov. Primátor predpokladá, že do dvoch rokov sa podarí vybudovať cyklotrasu zo Spišskej Belej do Kežmarku, pričom na realizácii pracuje už aj susedné mesto.

Môžu sa tešiť na 54 500 €

Okrem toho mesto v rámci projektu zakúpilo menší mechanizmus na údržbu už existujúcej cyklotrasy zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. Ide o malotraktor s kabínou a príslušenstvom, ktorý bude slúžiť najmä na zametanie, kosenie a na prípadnú zimnú údržbu cyklotrasy.

Zmluvu o poskytnutí NFP podpísal primátor s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom v závere minulého týždňa. Jeho celková výška predstavuje 54 500 €, pričom projekt dofinancuje aj samotné mesto, a to sumou 2700 €.

NFP mesto dostane z fondov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Poľská republika 2007 – 2013.

„V rámci projektu tiež usporiadame slovensko-poľské športové podujatie pod názvom Cyklodeň v Spišskej Belej, a to na spomínanej cyklotrase do Tatranskej Kotliny,“ dodal Bieľak.

Zo všetkých hlavných smerov do mesta budú tiež osadené informačné panely, ktoré budú plniť informačnú, ale aj reklamnú úlohu a propagovať akcie a aktivity mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM