Martin Károly Krimi

Deti na e-kolobežkách v Poprade? Policajti a Bolt hovoria jasnou rečou

Podľa našich čitateľov sa v Poprade rozmohla mánia požičiavania e-kolobežiek deťom. Kto je v takomto prípade zodpovedný, ak dôjde k nehode?

Ilustračný obrázok k článku Deti na e-kolobežkách v Poprade? Policajti a Bolt hovoria jasnou rečou
6
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Policajti by mali riešiť malé deti, čo na tom behajú a vôbec, ako sa k tomu dostanú. Rodičia by sa mali nad touto zábavou, ktorú platia svojim deťom, zamyslieť,“ hovorí na fejsbúku Poprad24 Jana. Ju i mnohých ďalších pobúril incident v Poprade, pri ktorom dvaja kolobežkári zrazili dievča.

Nová vychytávka v meste pod Tatrami pribudla len koncom apríla. "Nášmu mestu sa darí podporovať ekodopravu, a preto som veľmi rád, že sme dnes do prevádzky spustili stále populárnejšie elektrické kolobežky. Tento ekologický spôsob dopravy môže priniesť pre Popradčanov a návštevníkov mesta niekoľko pozitív. Kolobežky nezhusťujú dopravu, neznečisťujú vzduch a sú symbolom moderných miest. Pozývam všetkých Popradčanov aj návštevníkov nášho mesta, aby si ich vyskúšali,“ povedal 27. apríla primátor Anton Danko, ktorý zároveň vyzval všetkých, ktorí sa rozhodnú kolobežky použiť, o to, aby boli obozretní a oboznámili sa s pravidlami.

Bez kontroly?

To sa však zjavne v mnohých prípadoch nestalo. „Bola som svedok, keď jeden teenager skoro zrazil pani s dieťaťom. Jazdia na tom veľmi nezodpovedne a rýchlo. Nie je nad tým žiadna kontrola, či osoba, ktorá sa na tom vozí, má 18 rokov. Pri registrácii v appke, človek len vykliká dátum a rok narodenia. A ten môže dať hocijaký, len aby ho to pustilo ďalej…“ pridáva svoj poznatok naša čitateľka Marianna na fejsbúku Poprad24.

Viac k téme e-kolobežky v Poprade

Kto je zodpovedný?

Podľa Všeobecných obchodných podmienok spoločnosti Bolt je používanie kolobežiek povolené iba užívateľom starším ako 18 rokov. Používateľ či používateľka aplikácie Bolt sa pri jej registrácii okrem iného zaväzujú, že nedovolia používať kolobežku, ktorú oni odomkli, inej osobe. Ak tak urobia, je to porušením Všeobecných obchodných podmienok, ku ktorým sa zaviazali. Neevidujeme podobné sťažnosti v našom systéme,“ vysvetľuje Peter Mesarč, manažér spoločnosti Bolt.

Popradskí policajti podľa ich vlastných slov zatiaľ neevidujú podobné situácie, a teda, že by niekto nahlásil osobu mladšiu ako 18 rokov na tomto dopravnom prostriedku. V téme zodpovednosti za nehodu však majú jasno.

Zodpovedný za spôsobenie dopravnej nehody je vždy ten, kto ju spôsobil, resp. zavinil. Ten bude riešený v priestupkom konaní alebo v trestnom konaní v závislosti od následku spôsobeného dopravnou nehodou,“ objasňuje pre Dnes24 Jana Ligdayová, krajská policajná hovorkyňa.

Policajti pripomínajú aj paragraf o cestnej premávke, podľa ktorého vodič nesmie odovzdať vedenie vozidla osobe, ktorá nespĺňa podmienky na vedenie vozidla ustanovené týmto zákonom, osobe, ktorá je pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, alebo osobe, ktorej schopnosť viesť vozidlo je inak znížená.

Dobre si to rozmyslite

Podľa Petra Mesarča zo spoločnosti Bolt svoj diel zodpovednosti ponesie aj ten, kto kolobežku v prípade nehody požičal: „Za jazdu na kolobežke a následky spôsobené nevhodným zaobchádzaním je zodpovedný jazdec či jazdkyňa, čo je podľa Všeobecných obchodných podmienok užívateľ, ktorý kolobežku odomkol.

Odporúčame používateľom hlásiť spoločnosti Bolt každú nehodu, poškodenie, zranenie, odcudzenie alebo stratu kolobežky, ako aj nesprávne použitie, akonáhle dôjde k tejto udalosti. Ak incident zahrňuje zranenie osôb, poškodenie majetku alebo odcudzenie kolobežky, používateľ musí do 24 hodín podať hlásenie na miestnom policajnom útvare,“ dodáva na záver Peter Mesarč.

Policajti už dvíhajú varovný prst! Aká je vaša skúsenosť so zelenými kolobežkami?

Posted by Poprad24.sk on Thursday, May 6, 2021

Aktuálne zo Slovenska:

Nová vychytávka v Poprade: E-kolobežky na každom rohu
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM