Samospráva

Do ciest v okrese Levoča dá Prešovský kraj pol milióna eur: Do čoho všetkého sa ešte bude investovať?

Posledný pracovný výjazd predsedu PSK Milana Majerského pred letnou prestávkou sa uskutočnil v Levoči. Župan pred zástupcami samosprávy predstavil tohtoročné investície do okresu.

Ilustračný obrázok k článku Do ciest v okrese Levoča dá Prešovský kraj pol milióna eur: Do čoho všetkého sa ešte bude investovať?
Zdroj: TASR

Doprava, vzdelávanie, sociálna starostlivosť, kultúra, rozvoj regiónu a cezhraničnej spolupráce – to boli hlavné témy, o ktorých v stredu 26. júna hovoril predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský na výjazdovom pracovnom stretnutí v okrese Levoča. Na rokovaní uviedol, že kraj vyčlení ročne do rozvoja regiónu niekoľko tisíc eur. Len v minulom roku investoval do rekonštrukcie ciest 388-tisíc eur, do sociálnych služieb 712-tisíc eur a do škôl 97-tisíc eur. Dotáciou vo výške 62-tisíc eur podporil aj Baziliku minor v Levoči. V tomto roku by mali byť investície do okresu ešte o čosi vyššie. Informovala o tom Lea Heilová z Oddelenia komunikácie a propagácie Prešovského samosprávneho kra­ja.

„Cesty sú pomyselné dvere do regiónu. Sú nevyhnutné pre príchod investorov, rozvoj cestovného ruchu, ale aj kvalitu života. V tomto roku sme preto vyčlenili na dopravu v okrese až 973-tisíc eur. Z toho vyše 500-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu ciest a mostov, 70-tisíc eur na stavebné úpravy budov a 402-tisíc eur na strojné vybavenie,“ načrtol predseda PSK Milan Majerský a doplnil, že krajskí poslanci schválili na júnovom zastupiteľstve PSK dotáciu v rámci Výzvy pre región vo výške 170-tisíc eur na štvrtú etapu cykloturistického chodníka pre mesto Levoča.

V rámci vlajkového projektu Svätomariánska púť (Svetlo z východu) bola na Mariánskej hore vybudovaná oddychová zóna s krížovou cestou. Zároveň bol vybudovaný vjazd a výjazd na parkovisko a modernizované dámske hygienické zariadenia. Celkové náklady na tento projekt predstavovali 246-tisíc eur. Projekt je financovaný z európskych fondov regionálneho rozvoja (EFRR).

Ďalšie plánované investície

„Medzi plánovanými investíciami v tomto roku je napríklad aj rekonštrukcia mosta v Levočskej doline či rekonštrukcie úsekov ciest Spišské Podhradie – Katúň, Ordzovany – Bijacovce. Vykonávať sa majú aj stavebno-bezpečnostné opatrenia v Levočských lúkach, taktiež by sa mal zakúpiť univerzálny traktor s príslušenstvom, posypové vozidlo s posypovou nadstavbou a radlicou, šmykom riadený nakladač a ďalšie stroje potrebné pre správu a údržbu ciest v okrese Levoča,“ vymenovala Heilová.

Ako ďalej uviedla, ďalšia veľká investícia poputuje do škôl. Preinvestovať by sa, podľa jej slov, malo 1,2 milióna eur vrátane nenávratného finančného príspevku. Stredná odborná škola služieb Majstra Pavla a Spojená škola Bijacovce sa totiž zapojili do Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) – Zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní. „Prvá z menovaných škôl by mala použiť sumu vo výške 792-tisíc eur na materiálno-technické zabezpečenie pre odborný výcvik a teoretické vyučovanie, taktiež na vnútorné drobné stavebné úpravy. Spojená škola Bijacovce by mala na rovnaký účel dostať 365-tisíc eur. Prešovský kraj sa podieľa na spolufinancovaní 5 %,“ skonštatovala.

Okrem toho škola zakúpi univerzálny traktor na odborný výcvik, na čo samospráva vyčlenila 36-tisíc eur. Pre výstavbu multifunkčného ihriska pre Strednú odbornú školu pedagogickú vyčlenil kraj 33-tisíc eur, na vybavenie školskej kuchyne ďalších 6-tisíc eur.

Druhé kolo Výzvy pre región

Majerský tiež pripomenul, že tento rok sa podarilo samospráve zriadiť v Levoči regionálnu knižnicu. Tá sa transformovala z mestskej knižnice a po novom tak patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. „Našou víziou je, aby v každom okresnom meste bola kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského kraja. V Levoči doposiaľ nebola žiadna, preto sme od 1. januára tohto roku zriadili regionálnu Knižnicu Jána Henkela, ktorá aktuálne sídli v prenajatých mestských priestoroch,“ uviedol Majerský s tým, že mesto týmto opatrením ušetrí 100-tisíc eur ročne.

Ako ďalej uviedol, kraju záleží na rozvoji okresu a pomôcť mu chce aj prostredníctvom Výzvy pre región. V prvom kole žiadostí rozdelila župa pre okres Levoča 332-tisíc eur a podporila tak štyri projekty. V druhom kole, ktoré trvá do konca júna, sa môžu žiadatelia ešte uchádzať o finančné prostriedky vo výške 2,5 milióna eur.

O výzve sa mohli informovať aj priamo na mieste – v Kontaktom bode PSK, kde poskytovali bližšie informácie odborníci z Úradu PSK. Okrem toho oboznamovali záujemcov s operačnými programami a eurofondovými výzvami, projektami Interreg či Kostrovou sieťou cyklistických komunikácií PSK.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM