Martin Sýkora Kultúra

Festival o potápačských filmoch ponúkne fascinujúce zábery spod vodnej hladiny

Po malej filmovej ochutnávke v kvetnickom lome nasleduje hlavný chod v podobe štyroch dní prešpikovaných fascinujúcimi zábermi spod vodnej hladiny.

Ilustračný obrázok k článku Festival o potápačských filmoch ponúkne fascinujúce zábery spod vodnej hladiny
Zdroj: Mesto Poprad

V priestoroch hotela Pieris na Podbanskom si diváci až do nedele budú môcť pozrieť 16 súťažných snímok a 259 fotografií na 33. ročníku Medzinárodného festivalu potápačských filmov.

O ceny bude súťažiť aj 8 Slovákov

O lákavé ceny tento rok zabojuje celkovo 37 autorov zo 16 krajín, vrátane Slovenska, ktoré má po vlaňajšej prevahe Talianov a Čechov tentokrát – hoci tesne – navrch. O priazeň porotcov zabojuje osem Slovákov, ktorí sa spolu s ostatnými súťažiacimi budú uchádzať o víťazstvo v šiestich kategóriách – farebná fotografia sladká voda, farebná fotografia slaná voda, čiernobiela fotografia, kreatívna fotografia, autorské portfólio a film. „Naši autori majú jedinečnú možnosť porovnať svoje umenie s autormi z takmer celého sveta. Cestu na festival si našli filmári a fotografi napríklad až z ďalekého Maurícia, Kanady či Iránu. Veríme, že sa naši tvorcovia nestratia v silnej konkurencii slávnych mien ako je Leonardo Sergiani z Talianska, Balazs Lerner z Madarska, Florian Guthknecht alebo Milan Czapay z Nemecka a ich počet do budúcna ešte porastie,“ povedal riaditeľ festivalu Ján Klukošovský.

Foto: ŠL TANAPu

Popri festivalu aj Čisté vody

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu je akcia Čisté vody, v rámci ktorej sa potápači v piatok (6.10.) dopoludnia ponoria do štyroch tatranských plies, aby ich zbavili odpadkov po letnej turistickej sezóne. K nim sa tento rok po prvýkrát rozhodli pridať aj lom v Kvetnici. O tom, koľko ton neporiadku vylovili z plies za štvrťstoročie, večer predtým porozpráva potápač, filmár a ekológ ochranného obvodu Štátnych lesov TANAP-u Štrbské Pleso Pavol Kráľ. „Po veľkom upratovaní bude festival pokračovať ďalšími filmovými projekciami, ako aj prehliadkou súťažných fotografií, slávnostné vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien v jednotlivých kategóriách je naplánované na sobotu večer. Podujatie už tradične v nedeľu dopoludnia uzavrie prehliadka víťazných snímok,“ doplnila Martina Petránová z organizačného výboru MFPF 2018.

Hlavným organizátorom festivalu je Potápačský klub Vodnár Poprad. Podujatie, ktoré sa v roku 1994 presťahovalo z Martina pod tatranské štíty, doteraz privítalo množstvo významných hostí, navštívil ho napríklad Jean-Michel Cousteau, zakladateľ Ocean Futures Society a syn legendárneho Jacques-Yvesa Cousteaua. O svoje zážitky spod hladiny sa prišli podeliť aj charizmatický žraločí muž André Hartman, ktorý má na svojom konte desiatky stretnutí s obávanými veľkými bielymi žralokmi, či dobrodruh a expert na žraloky, autor kníh o Afrike a podmorskom svete Richard Jaroněk. Medzi hosťami nechýbal ani špecialista na jaskynné potápanie Peter Kubička a svoj film na festivale v minulosti predstavil i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM