Správy

Historická budova gymnázia má vyše 100 rokov: Obnovovať ju musia najmä kvôli vlhkosti

V rámci rekonštrukcie telocvične sa odstránili podkladové vrstvy betónu a zhotovil sa nový betónový povrch, zároveň sa tu zrealizovala výmena palubovky.

Ilustračný obrázok k článku Historická budova gymnázia má vyše 100 rokov: Obnovovať ju musia najmä kvôli vlhkosti
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

V týchto dňoch ukončili jednu zo štyroch etáp rekonštrukcie viac ako 100-ročnej historickej budovy krajského Gymnázia J.Francisciho Rimavského v Levoči. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová informovala, že zámerom projektu je sanácia objektu proti vlhkosti.

Viac správ z Popradu a okolia:

„Sanáciou prešlo krídlo budovy s telocvičňou, ktorá sa taktiež zrekonštruovala. Župa na tieto stavebné práce z vlastných zdrojov vyčlenila 425-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa s tým, že budova patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti PSK a dôvodom jej obnovy je najmä vlhkosť.

Komplexná sanácia

Tá ovplyvnila aj využívanie interiérových priestorov, či už na účely vyučovania v učebniach, alebo na skladovanie.

Projekt komplexnej sanácie budovy v predpokladanom rozpočtovom náklade 1,1 milióna eur má tento problém vyriešiť. Prvá z etáp projektu prebiehala od leta minulého roka a zahŕňala zemné práce, chemickú injektáž, úpravy povrchov, konštrukčné a búracie práce, izoláciu proti vlhkosti, opravu podláh i maľovanie.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

V rámci rekonštrukcie telocvične sa odstránili podkladové vrstvy betónu a zhotovil sa nový betónový povrch, zároveň sa tu zrealizovala výmena palubovky. Zdroje PSK boli podľa Jeleňovej použité aj na opravu bleskozvodu, kanalizačné a výkopové práce, odstránenie trhlín, ako aj na práce na medziposchodí.

Z roku 1913

„Objekt z roku 1913 si už naozaj žiadal opraviť, pretože nadmerné vlhko túto národnú kultúrnu pamiatku jednak znehodnocuje a zároveň zasahuje aj do kvality vyučovacieho procesu. Zámerom je uchrániť tento objekt. Na ďalšiu etapu sme vyčlenili financie 135-tisíc eur, pričom sanáciu ďalšieho krídla školy by sme chceli stihnúť do konca tohto roka. Následne sa budeme v ďalších nasledujúcich rokoch snažiť dokončiť zostávajúce dve etapy projektu,“ dodal predseda PSK Milan Majerský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM