Martin Sýkora Rôzne

Jedinečný príbeh vodiča sypača: Jednu nohu na pedále, druhou nohou v kriminále

Vtipný, férový a vždy usmiaty - vodič popradského sypača, ktorý v zime brázdi podtatranské cesty s radlicou a posypovým materiálom. Poliak so zaujímavým životným príbehom.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný príbeh vodiča sypača: Jednu nohu na pedále, druhou nohou v kriminále
Foto: Martin Sýkora

Zdzislaw Dobrenko sa narodil v roku 1954 v dnešnom Bielorusku. Je to však Poliak, ktorý od roku 1974 žije v Poprade. Ako vtipne poznamenal: „Som viac na Slovensku ako v Poľsku.“

Poliak do poľského auta

Pod Tatry prišiel v roku 1974, kedy pomáhal pri stavbe Tatramatu. Práve v tomto období prežívali Poliaci zložité časy a ako sám hovorí, vo vtedajšom Československu bol kľud. Keď v roku 1978 bola matejovská fabrika dokončená, v Poprade sa na Okresnej správe ciest zakladala rozvojová dielňa. „Bol som prijatý ako zámočník. Ale už som začal robiť ako šofér. Vtedajší vedúci Marián Zibura mi povedal: Ty si Poliak, pôjdeš na poľské auto!“ Zdzislaw tak narážal na svoje prvé auto, ktorým bol ŽUK. Práve v tomto roku sa v Poprade oženil so Slovenkou s poľskými koreňmi a bolo vymaľované – bieloruský Poliak ostal na Slovensku.

Foto: Martin Sýkora

Vodič, ktorý má rád Tatry

Život prináša rôzne situácie a tie neobišli ani sympatického vodiča. Dvakrát sa vybral za zárobkom do Anglicka, aby nakoniec natrvalo zaparkoval v Poprade – v Správe a údržbe ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad. V lete pracuje ako predák mostnej čaty na oprave mostov, v zime ako vodič sypača.

„Mám na starosti naše Tatry. Robí sa mi dobre. Jazdím na Tatre 815, 12-ročnom aute. Podľa mňa je pre nás Tatra lepšie ako Mercedes,“ konštatoval Dobrenko, ktorý vidí výhody najmä v lepšom správaní sa na ceste, lepšej a jednoduchšej údržbe. „Na Marcedese som jazdil rok. Keď som sadol do Tatry, tak to bolo ako prejsť z "ebméčky“ do obývačky," dodal s úsmevom Zdzislaw, ktorého trasou je Poprad – Vyšné Hágy – Tatranská Kotlina – Poprad.

Zdzislaw Dobrenko - vodič sypača 02/2017
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Stretnutia s bezohľadnosťou

Roky skúseností s volantom a tisíce najazdených kilometrov priniesli poľsko-popradskému vodičovi mnoho zážitkov. Pri niektorých sa aj rozum zastaví. „Stretávam v zime aj tvrdohlavých ľudí. Napríklad Česi zastavujú v kopci, v neprehľadnej zákrute a fotia si Tatry s otvorenými dverami na aute. Je tu veľa nezodpovedných šoférov, predbiehajú a sú bezohľadní,“ komentoval situácie v zimných mesiacoch Dobrenko. Svoju prácu okomentoval jednoduchou vetou: „Jedna noha na pedále, druhá v kriminále.“

Zároveň si Zdzislaw o svojej práci myslí, že je veľmi zodpovedná. Vonku, najmä pri nepriaznivom počasí, si uvedomuje silu prírody. Smutne si povzdychol pri dnešných mladých ľuďoch, ktorí sa v tomto zamestnaní dlho neudržia, keďže je to tvrdý job. „Človeka to musí baviť aj pri veľkej zodpovednosti voči druhým i sebe. Mám rád prácu, keď je urobená. Na mojej trase ma už aj ľudia poznajú, poznám každú zákrutu,“ vyznal sa vodič, ktorého majú v kolektíve veľmi radi a váži si ho aj vedenie spoločnosti.

Foto: Martin Sýkora

Volanie po vzájomnom rešpekte

Práca pri správe a údržbe ciest prináša aj svoje negatíva. Zdzislaw ako najväčší problém vidí politiku a s ňou neustále sa meniacich sa nadriadených. „Riaditelia sa tu menili ako kávičky – potom samé kontroly, vtedy sa robí zle. Teraz je to však konečne dobré,“ povedal s typickým úsmevom bieloruský rodák, ktorý v priebehu zimy najazdí tisíce kilometrov a zoderie 4 až 5 sád nožov.

Zdzislaw Dobrenko by uvítal väčší rešpekt k svojej práci najmä zo strany verejnosti. Veď sú to neraz obyčajne neobyčajní vodiči sypačov, ktorí pomáhajú zapadnutým motoristom v snehových závejoch. „Nie som na ceste preto, aby som ľuďom zavadzal, ale aby som im pomohol. Všetko je o vzájomnej tolerancii. Mali by sme si nás vážiť navzájom,“ uzavrel čerstvý dôchodca, ktorý to však ešte nechce zabaliť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM