Monika Vengrínová Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Poprad nebol Popradom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Poprad nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadate, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Poprad nebol Popradom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

1. Panoráma Tatier

Tým najtypickejším, čo u nás máme a o čo sa nepričinili ľudia, ale samotná príroda, sú Vysoké Tatry. Už ďaleko pred Popradom majestátne štíty najmenších veľhôr sveta, upútajú pozornosť každého. A my, ktorí žijeme v meste priamo pod nimi, máme to šťastie, že ich môžeme obdivovať každý jeden deň, hoci ich často už ani nevnímame. Zvyšok Slovenska nám však túto krásu len tíško závidí.

2. Hokej

Obrovské množstvo Popradčanov si toto mesto už bez hokeja nevie ani predstaviť. Nie nadarmo sa mu hovorí „hokejové“. Veď skalní fanúšikovia popradských kamzíkov fandia a milujú svoj tím i v časoch, keď sa im nedarí. A i napriek tomu, že sa aj v Poprade stáva čoraz populárnejším futbal, hokej, ktorého história sa u nás začala písať pred osemdesiatimi piatimi rokmi, vždy zostane neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta.

3. Tatranská galéria

Hoci Tatranská galéria v priestoroch bývalej parnej elektrárne v Poprade existuje až od roku 1992, jej oficiálny vznik sa datuje už do roku 1960 a počiatky ešte ešte omnoho ďalej. Avšak je to práve Elektráreň, ktorá dala Tatranskej galérii jej typickú tvár a po tom, ako bola v pred šiestimi rokmi zrekonštruovaná do súčasnej podoby, sa stala jedným zo symbolov mesta – kultúrnym stánkom.

4. Spišská Sobota

Tu niet čo dodať. Spišská Sobota je Poprad. Pôvodne samostatné mestečko sa stalo súčasťou mesta pred takmer sedemdesiatimi rokmi a dodnes patrí k najvyhľadáva­nejším a najobľúbenejším mestským častiam. Za pozornosť stojí najmä Kostol sv. Juraja, pôvodné meštianske domy, renesančná zvonica a baroková socha Immaculaty, ktoré prichádzajú obdivovať turisti z celého sveta.

5. Kino Tatran

I napriek tomu, že Kino Tatran v súčasnej dobe nefunguje, nie je tomu tak dávno, kedy praskalo vo švíkoch. A hoci ho pred pár rokmi vytlačilo multiplexové kino v nákupnom centre, stále hlasnejšie sa ozývali hlasy za jeho obnovenie. To by sa malo stať realitou už začiatkom budúceho roka, kedy ho mesto znova plánuje otvoriť a to dokonca zdigitalizované.

6. Leteckí záchranári

Najradšej by sme boli, keby prácu nemali. To je však, žiaľ, nemožné. Najmä v našom regióne s blízkosťou Vysokých, či Nízkych Tatier, Slovenského raja a iných obľúbených, turistami vyhľadávaných miest, kde sú úrazy a bohužiaľ i smrť na dennom poriadku, je ich práca viac ako potrebná. A mnohí, častokrát, keď vidíme nad svojim hlavami vrtuľník v typických červeno-bielych farbách, na chvíľu sa zastavíme a pomodlíme sa za tých, ktorým letia na pomoc.

7. Havrany

Ich prítomnosť by väčšina Popradčanov oželela, či však chceme alebo nie, aj ony sa stali akousi súčasťou nášho mesta. Typický hlas havranov nás budí najmä na sídliskách a sprevádza v parčíku na ceste na autobusovú či železničnú stanicu. Mesto sa s nimi aktuálne rozhodlo bojovať ich vytlačením dravcami, či však havrany z Popradu zmiznú nadobro, je otázkou budúcnosti. Zatiaľ ich musíme brať ako jeho súčasť a jednoducho si na ne zvyknúť.

8. Drevené stánky v meste

I napriek snahe minulého vedenia mesta, odstrániť drevené predajné stánky z centra nášho mesta a ich chvíľkovému zmiznutiu, stále sú tam a patria k Námestiu sv. Egídia. Tvoria akýsi kolorit centra a svojou jednoduchosťou a príjemným vzhľadom vytvárajú tak-nejak prírodnú atmosféru.

9. Cyklistické chodníky

Poprad bez cyklistických chodníkov by už snáď ani nebol Popradom. Jeden vedúci z Popradu do Svitu a následne do Lopušnej doliny s prekrásnou scenériou Tatier, Kráľovej hole a rieky Poprad, druhý spájajúci sídlisko starý Juh s mestskou časťou Kvetnica. A samozrejme i ďalšie cyklochodníky a cyklotrasy v okolí mesta, ktorými sa dá dostať napríklad do Vysokých Tatier, Pienin, či do Slovenského raja.

10. „Dve jamy“

Z pôvodných, pre naše mesto už typických, troch jám, po výstavbe nového Obchodného centra Forum, ostali len dve. Jamy, ktorými sa nie je prečo chváliť. Jedna obrovská na ceste do mestskej časti Veľká, ako pozostatok rozostavaného a už roky chátrajúceho objektu plánovaného Obchodného centra Horse a druhá, pamiatka po zbúranom pivovare. Aká budúcnosť ich čaká a či sa Popradčania dočkajú toho, že tieto opachy z nášho mesta zmiznú, je zatiaľ viac-menej vo hviezdach.

Čítajte tiež:

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Poprade cyklistom

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Poprade, do ktorých by ste mali zavítať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM