Martin Sýkora Rôzne

Keď to psíkovia vedia: Halové preteky v poslušnosti pod taktovkou Podtatrancov

V Hrabušiciach na ranči sa uskutočnili medzinárodné preteky Obedience – športová poslušnosť, pod taktovkou Športového a kynologického klubu Canislog v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Keď to psíkovia vedia: Halové preteky v poslušnosti pod taktovkou Podtatrancov
3
Galéria
Foto: Jozef Olearčin

Rok 2018 bol výnimočný a to v tom že sa súťažilo aj o slovenského víťaza Grand Prix 2018 v Obedience. Prihlásených bolo 35 súťažiacich v kategóriách šteniatok až po najvyššiu a najobtiažnejšiu kategóriu OB3, v ktorej sa najviac darilo Janke Mazákovej s krížencom Nokiou .Na druhom mieste skončila Patrycja Sztukarewska s Dreamom z Poľska a o pol bodu za ňou skončil domáci reprezentant a organizátor súťaže Jozef Olearčin s nemeckým ovčiakom Kubom. „Súťažiť v majstrovskej kategórii OB3 je náročné. Cvičenia musí pes vykonávať s veľkou radosťou a samozrejme presnosťou. Jedným z najťažších sú vysielania do štvorca, kde pes musí vykonať presný nábeh do 10 m na vyznačený kruh a potom ho musíte presmerovať do vyznačeného štvorca, kde ho musíte presne zastaviť a odložiť. Nasleduje privolanie psa k nohe psovoda. Samozrejme, čo pes, to cvik, ktorý mu sedí alebo veľmi nie. Príprava na túto najvyššiu skúšku a samotné pretekanie na vrcholových pretekoch trvá aj štyri roky,“ priblížil Olearčin.

Foto: Jozef Olearčin

Následne prišla na rad kategória OB2, kde psíkovia musia vykonávať naväzujúce cviky poslušnosti na skúšku OB3 . „Skúšobný poriadok je veľmi dobre prispôsobený veku psa a hlavne naväzuje od najnižšej po najvyššiu skúšku,“ objasnil Olearčin. V kategórii OB2 sa najviac darilo Dagmar Hajdeckerovej s kokeršpanielom Joy na druhom mieste sa umiestnila Ewelina Wojtacha s belgickým ovčiakom Malinois Hexe z Poľska s rovnakým počtom bodov a tretie miesto nám obsadila Michaela Pandulová s krížencom Britom. Kategória OB1 bola najviac obsadenou. Stretli sa tu veľmi šikovné dvojice . Na prvom mieste skončila Patrycja Michalik s belgickým ovčiakom Malinos Afera z Poľska na druhom mieste Karolina Rogowska s belgickým ovčiakom Malinois Evan a tretie miesto obsadila domáca pretekárka Marcela Kamodyová s border kóliou Ajofe. Práve táto dvojica získala špeciálnu cenu za tri vybrané cviky. Uvedenú cenu mohol vyhrať ktokoľvek z kategórií OB1,OB2 a OB3.

Foto: Jozef Olearčin

Kategória začiatočníkov bola bohato obsadená domácimi reprezentantmi Ingrid Budajovou, Štefanom Závackým a Jankou Sopkovou, ktorej sa podarilo obsadiť s malým pudlom Jessy krásne druhé miesto. Na prvom mieste skončila Zuzana Hatríková s Labradosrkym retrievrom Cherry a tretí skončili Soňa Gajdošová s belgickým ovčiakom Boo. „Rok čo rok k nám zamieri špička aj z okolitých krajín, čo nás nesmierne teší. Okolo obedience sa na Slovensku vytvorila veľmi dobrá skupina ľudí, ktorí aj pre pretrvávajúce problémy s vedení slovenského obedience držia spolu a podnikajú krásne akcie a spoločné stretnutia. Čo ma teší najviac, že sa u nás stretne mnoho krížencov zachránených z útulkov po celom slovensku a práve dobrým vedením a kvalitným tréningom sa dosahujú najvyššie ocenenia,“ uzavrel Olearčin.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM