Martin Sýkora Správy

Kežmarská nemocnica pozýva ženy na preventívne vyšetrenia: Istota je istota!

V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, n. o., ročne diagnostikujú v rámci preventívnych prehliadok do desať percent nálezov s podozrením na onkologické ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarská nemocnica pozýva ženy na preventívne vyšetrenia: Istota je istota!
Zdroj: TASR

To je dôvod, prečo chce zdravotnícke zariadenie aktívnejšie vyzývať ženy, aby venovali zvýšenú pozornosť práve takémuto druhu vyšetrenia. „V nemocnici dokážeme nádor odhaliť už v jeho počiatku. Práve to zvyšuje úspešnosť práce lekárov. Strach z radiačnej záťaže pri mamografii nie je namieste. Je niekoľkonásobne nižšia a šetrnejšia, ako napr. pri bežnom röntgene kosti,“ uviedol riaditeľ kežmarskej nemocnice Viktor Halíř. Zdôraznil, že mamografia je jediná preventívna metóda, vďaka ktorej možno diagnostikovať rakovinu prsníka v štádiu, kedy je dobre liečiteľná.

„Spoľahlivosť vyšetrenia je vysoká, blíži sa k hranici 95 percent, niektoré ženy ho však roky neabsolvujú, iné zas o ňom vôbec nevedia,“ konštatoval riaditeľ.

V kežmarskej nemocnici robia tzv. statimové vyšetrenia ihneď, na preventívne sa čaká približne desať dní. Mesačne vykoná mamografické pracovisko 150 až 170 vyšetrení. „Mamografia je metóda, ktorá zabezpečí spoľahlivú a rýchlu diagnostiku karcinómu prsníka vo včasnom štádiu. V takomto období je potrebné, aby sa choroba zachytila v štádiu, keď prebieha bez objektívnych a subjektívnych príznakov a je ešte stále lokalizovaná v mieste vlastného nálezu. Šanca na vyliečenie v takomto prípade potom výrazne stúpa,“ uzavrel Halíř s tým, že rakovina prsníka je v celosvetovom meradle najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením a zároveň najčastejšou príčinou úmrtia žien na rakovinu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM